Makron javno optužio Izrael da ubija žene i decu!

Izrael mora da prestane da ubija bebe i žene u Gazi, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron, dodavši da ”nema opravdanja” za bombardovanje, kao i da bi prekid vatre bio od koristi Izraelu.

– Iako priznajemo pravo Izraela da se zaštiti, mi ih pozivamo da zaustave ovo bombardovanje u Gazi – rekao je on u intervjuu za Bi-Bi-Si i istakao da Francuska ”jasno osuđuje terorističke akcije” palestinske grupe Hamas.

Na pitanje da li želi da se drugi lideri ,uključujući SAD i Veliku Britaniju, pridruže njegovim pozivima na prekid vatre, on je odgovorio da se ”nada da hoće”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći dan nakon konferencije o humanitarnoj pomoći u Parizu o ratu u Gazi, Makron je rekao da je ”jasan zaključak” svih vlada i agencija, koje su prisustvovale na tom samitu, ”da ne postoji drugo rešenje osim humanitarne pauze i prekida vatre koji će nam omogućiti da zaštitimo sve civile koji nemaju nikakve veze sa teroristima”.

– De fakto – danas su civili bombardovani. Ove bebe, ove žene, ovi stari ljudi su bombardovani i ubijani.

Dakle, nema razloga za to i nema legitimiteta. Zato pozivamo Izrael da prestane – istakao je Makron ali i dodao da nije njegova uloga da sudi da li je Izrael prekršio međunarodno pravo.

– Ja nisam sudija, ja sam šef države – rekao je.

On je istakao i da Francuska ”jasno osuđuje”  napade Hamasa na Izrael 7. oktobra koji su izazvali rat.

– Delimo bol Izraela. I delimo njihovu spremnost da se otarase terorizma.

Znamo šta terorizam znači u Francuskoj. Ali nema opravdanja za tekuće bombardovanje civila u Gazi – naveo je francuski predsednik.

Uoči marša protiv antisemitizma u nedelju kojem će prisustvovati veliki deo francuske političke klase, predsednik Makron je pozvao sve francuske građane da ”nedvosmisleno” osude antisemitske akte.

On je rekao da Francuska ima verovatno najveću muslimansku zajednicu u Evropi i veliku jevrejsku zajednicu, a pošto je u Francuskoj i ostatku Evrope primetan porast antisemitizma, svi građani Francuske moraju da budu i ujedinjeni protiv antisemitizma i da ”dele bol Palestinaca”.

Govoreći o sukobu Rusije i Urkajine, on je ocenio da, ako se Rusiji dozvoli da pobedi u ratu, to će onda značiti da na tlu Evrope postoji ”nova imperijalna moć”, koja potencijalno može da ugrozi druge bivše sovjetske države poput Gruzije ili Kazahstana.

Govoreći o potencijalnim mirovnim pregovorima Kijeva i Moskve, on je ocenio da još nije vreme za to ali i dodao da jedino Ukrajina treba da donese odluku o tome.

Novosti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …