Ruski S-400 postao, još strašnije oružje!

Nedavno, tokom Severnog vojnog okruga, jedinice Oružanih snaga Rusije izvele su zanimljiva ispitivanja u borbenim uslovima.

Oni su koristili svoje sisteme protivvazdušne odbrane S-400 dugog dometa na ukrajinskom pozorištu, kombinujući ispaljivanje projektila sa aktivnim tragačem, sa radom kompleksa „letećeg radara“ AWACS A-50.

Ovo je izvestio Militari Vatch, opisujući kako su Rusi svoj dobar PVO sistem pretvorili u još strašnije oružje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Publikacija je navela da opis rakete koju koriste Rusi tačno odgovara mogućnostima 40N6, jedinstvene klase municije sa dometom, do 400 km.

Raketa ima neviđenu sposobnost uništavanja, zbog svoje posebne putanje leta. Uzdiže se do ekstremnih visina u bliskom svemiru, pre nego što se spusti, ka meti koja leti 5 metara od zemlje.

Ovo omogućava jedinicama S-400 da gađaju avione na malim visinama i krstareće rakete na velikim dometima, nešto što nijedan strani sistem protivvazdušne odbrane, ne može da uradi, zbog ograničenja zakrivljenosti Zemlje za takvu municiju koja prati konvencionalne putanje.

U završnoj fazi putanje leta para raketa 40N6, Rusi su uparili municiju sa avionom za otkrivanje i kontrolu radara velikog dometa, uspešno pogodivši jedan, od više ukrajinskih aviona.

Štaviše, rakete sa „novim bojevim glavama“ ispaljene su na maksimalne udaljenosti i pogađale ciljeve na visini, od oko 1000 metara.

Rusi imaju relativno malo A-50 i ne koriste ih često.

Ali ruski lovci nose radare skoro duplo moćnije od svojih zapadnih kolega, što delimično nadoknađuje nedostatak raspoređivanja AWACS-a.

Na primer, MiG-31 je opremljen radarom koji je šest puta snažniji, od radara AN/APG-68 američkog F-16, koji je dizajniran da obezbedi veoma visoku svest o situaciji.

Ovo ga je takođe učinilo optimalnom stranom za povezivanje sa sistemima protivvazdušne odbrane velikog dometa na zemlji, posebno sa jedinicama koje koriste rakete 40N6 – biće objašnjeno u članku.

Publikacija je takođe skrenula pažnju na izjave velikih ruskih zvaničnika, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, koji tvrde da Rusija sada proizvodi više različitih raketa zemlja-vazduh, nego sve druge države u svetu zajedno.

Istovremeno, proizvodnja samih PVO sistema S-400 raste od 2016. godine, Rusi grade nove industrijske objekte i modernizuju stare.

Trenutni obim proizvodnje PVO sistema S-400 i raketa za njih omogućio je Rusima da godišnje puštaju u rad nekoliko novih PVO pukova, zajedno sa S-300V4, S-500 i drugim sistemima.

Novi sistem S-500 je proširio ove mogućnosti i iako nije toliko optimizovan za poraz taktičkih borbenih aviona, on pruža odbrambene mogućnosti protiv balističkih raketa interkontinentalnog dometa, satelita, svemirskih aviona i bržih klasa hipersoničnog oružja, a takođe pruža i ogromno domet dejstva, do 600 km – naglašava se u članku.

U 2027-2028, broj diviziona S-400 u Rusiji će premašiti 60, a proizvodnja raketa 40N6 biće iznad 300 jedinica godišnje.

Ono što se dešava odražava činjenicu da su Rusi decenijama trošili mnogo više novca na kopnene PVO sisteme, nego na taktičku avijaciju, rezimiraju mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …