Kim poslao dve skrivene poruke sa vojne parade, celom svetu!

Tradicionalno oružje, poput raketnih bacača i protivtenkovskih projektila, takođe je prikazano na paradi.

Na vojnoj paradi izostale su dve stvari i mnogi poznavaoci prilika tvrde da su to zapravo dve najvažnije poruke vojne parade u Severnoj Koreji.

Severna Koreja proslavila je 73. godišnjicu svog postojanja noćnom vojnom paradom u glavnom gradu, napisali su u četvrtak državni mediji prenoseći fotografije parade sa učesnicima u narandžastim zaštitnim odelima, ali bez balističkih projektila.

Kim Džong Un, vođa te izolovane države, prisustvovao je događaju na kojem su vojska i Crvena garda radnika i seljaka, najveće civilne odbrambene snage u zemlji, od srede u ponoć marširali u Pjongjangu na trgu Kima Il Sunga, javila je novinska agencija KCNA.

Rodong Sinmun, list vladajuće Laburističke partije, objavio je fotografije ljudi u narandžastim zaštitnim odelima i maskama koji marširaju zajedno sa naoružanim vojnicima.

Tradicionalno oružje, poput raketnih bacača i protivtenkovskih projektila, takođe je prikazano na paradi.

Ali u medijskim izveštajima nisu prikazane niti pomenute balističke rakete, a Kim nije održao govor, za razliku od prošlog oktobra kada se pohvalio nuklearnim sposobnostima države i pokazao interkontinentalne balističke rakete bez presedana.

“Redovi za sprečavanje epidemija i Ministarstvo za javno zdravlje bili su puni patriotskog entuzijazma da pokažu dobrobiti socijalističkog sistema u celom svetu, a istovremeno čvrsto štite bezbednost države i naroda od globalne pandemije”, piše KCNA.

Severna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj kovida 19, ali je zatvorila granice i uvela stroge preventivne mere, prikazujući pandemiju kao pitanje opstanka nacije.

Jang Mujin, profesor na studijama Severne Koreje u Seulu, tvrdi da nedostatak strateškog naoružanja i fokus na javnu bezbednost pokazuju da se Kim fokusirao na unutrašnja pitanja poput kovida 19 i ekonomije.

“Čini se da je parada strogo zamišljena kao domaći festival čiji je cilj promocija nacionalnog jedinstva i solidarnosti režima”, rekao je Jang.

Nije bilo nuklearnog oružja i Kim im se nije obratio, što bi moglo značiti da je odlučio da ostane po strani i ostavi manevarski prostor u budućim razgovorima sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom.

Pregovori o zaustavljanju nuklearnog programa Severne Koreje vode se od 2019. godine.

Vlada američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je da će tražiti diplomatske puteve za denuklearizaciju Sjeverne Koreje, ali nije pokazala spremnost da prihvati poziv Pjongjanga za ublažavanje sankcija.

Oživljavanje međukorejskih telefonskih veza u julu vratilo je nadu u povratak pregovorima o denuklearizaciji.

Međutim, Severna Koreja je tada prestala da se odaziva na pozive, a Južna Koreja i SAD su prošlog meseca održale svoje godišnje vojne vežbe, za koje je Pjongjang upozorio da bi mogle izazvati bezbednosnu krizu.

Jutarnj list

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …