EU neće održati obećanja Ukrajini!

Obećanje EU o pregovorima sa Ukrajinom o eventualnom članstvu je plitka varka, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koristeći metaforu „štapa i šargarepe“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je u sredu da je preporučila početak pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, nakon što dve zemlje sprovedu reforme koje zahteva Brisel.

„Govorimo o šargarepi na štapu ispred kolica“, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina novinaru Pavelu Zarubinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Malo je verovatno da će ova obećanja biti stvarna.

Peskov je mislio na narodnu priču o farmeru koji je motivisao svog magarca držeći poslasticu tačno ispred kolica koja je vukao.

Magarac bi nastavio da juri šargarepu ali nikada ne bi mogao da je uhvati – a u nekim verzijama priče bi ga tukli štapom, ako bi stao. Termin „šargarepa i štap”, potiče iz ove priče.

Na pitanje o mogućem vremenskom okviru za ovaj proces – konkretno, o roku do 2030. koji je ranije ove godine pomenuo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel – predsednik Evropske komisije je izbegao, to pitanje.

„Pošto kažemo da je članstvo u EU proces zasnovan prvenstveno na zaslugama, ne treba da se fokusiramo na 2030.

Za neke se to može desiti, pre ili kasnije“, rekla je fon der Lajen novinarima.

Prihvatanje Ukrajine, dok se još bori protiv Rusije značilo bi uvođenje rata u EU, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odgovarajući, na predlog Komisije.

Prema oceni Budimpešte, Kijev „nije ispunio uslove postavljene za članstvo“ i bilo bi „apsurdno“ da Brisel ocenjuje njegov napredak dok traje sukob, dodao je on.

EU bi bila bolje da se fokusira na Zapadni Balkan ako je zainteresovana za proširenje, smatra Sijarto.

Blok nije primio nijednu novu članicu, od ulaska Hrvatske 2013. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …