Razlike sa diplomatama se produbljuju – pogrešni koraci oko rata između Izraela i Hamasa!

Makronovi napori, po pitanju rata između Izraela i Hamasa su još jedan pokušaj da se potvrdi autoritet Francuske na Bliskom istoku, piše Politico.

Ali predsednika kritikuju njegove vlastite diplomate, tvrdeći da je pod njegovim vođstvom pozicija Pariza „proizraelska danas, propalestinska sutra“.

Piše: Clea Caulcutt

Razočaranje francuskih diplomata Makronom, prelilo se u javni prostor.

Pariz – Poznato je da francuski predsednik Emanuel Makron mrzi diplomate.

Ali sada su mu potrebniji, nego ikad.

Makron se nada da će osnažiti svoju bliskoistočnu politiku, nakon što nekoliko njegovih nepromišljenih inicijativa nije uspelo.

Da bi sačuvao uticaj Francuske u regionu, francuskom predsedniku je potrebna sva pomoć koju može da dobije, posebno od diplomatske službe.

Ali njegov odnos sa francuskim diplomatama je težak, a zvaničnici se redovno žale da se njihova mišljenja ignorišu.

Curenje u štampi ukazuje da diplomate imaju izuzetno negativan stav prema Makronovoj politici, u vezi sa Bliskim istokom.

Ranije u novembru, u intervjuu za Bi-Bi-Si, Makron je pozvao Izraelce da zaustave svoju kampanju bombardovanja Hamasa, jer su ubijali “žene i bebe”.

Posle oštro negativne reakcije izraelske vlade, predsednik je bio primoran da kontaktira rukovodstvo zemlje da razjasni svoje izjave.

Prema rečima jednog francuskog diplomate, trenutni stav Francuske je da je „danas proizraelski, sutra će biti propalestinski“.

„Diplomate veruju da, da smo unapred konsultovani, ne bismo morali da rebalansiramo francuski pristup“, rekao je diplomata, koji je, kao i svi drugi izvori, tražio da ne bude imenovan.

Diplomate su bile razočarane Makronovim predlogom da se koalicija protiv ISIS transformiše u koaliciju protiv Hamasa, što je ideja koju je međunarodna zajednica odmah odbacila.

Prema Žan-Lu Samaanu, stručnjaku za Bliski istok sa Francuskog instituta za međunarodne odnose, arapske zemlje su ovo shvatile kao poziv zapadnim državama da se pridruže izraelskoj vojsci u kampanji bombardovanja Hamasa, što je razumljivo podiglo obrve. Brine ih to…

„Francuska diplomatska pozicija je nejasna i pati od istih nedostataka kao i njena pozicija prema Ukrajini: ona predstavlja ravnotežu – sa određenim nijansama – koja se često pogrešno shvata i iritira oba tabora“, objasnio je Saman.

Iako će se borbe verovatno nastaviti, nakon kratke humanitarne pauze oko koje su se upravo dogovorili Izrael i Hamas, lideri već razmatraju kako će se upravljati Pojasom Gaze, nakon okončanja sukoba i kako bi palestinske vlasti mogle da se ojačaju.

Makron je proteklih dana vodio telefonske razgovore sa liderima regiona kako bi dobio humanitarnu pomoć i približio političko rešenje palestinskog pitanja.

Francuska želi da igra značajnu ulogu u pregovorima ali da bi to učinila moraće da izbriše sećanja, na svoje nedavne pogrešne korake, kao i na greške iz prošlosti u zemljama, kao što je Liban.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …