Si Đinping sa Volodinom: Kina želi da produbi „večne dobrosusedske veze“ sa Rusijom!

Si Đinping je najavio želju da produbi “večne dobrosusedske veze” sa Moskvom, piše SCMP.

Ove reči su izgovorene na njegovom sastanku sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom i odražavaju obećanja koja je kineski lider ranije dao Vladimiru Putinu, navodi se u članku.

Piše: Liu Zhen

— Sijevi komentari na sastanku sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom odražavaju obećanja koja je dao svom kolegi Vladimiru Putinu u Pekingu, u oktobru.

—Volodin je došao u trodnevnu posetu Pekingu, na poziv kineskog kolege Džao Leđija.

Kineski lider Si Đinping rekao je da je Kina posvećena jačanju svojih “večnih” dobrosusedskih odnosa sa Rusijom, ponovivši obećanja koja je dao tokom oktobarske posete svog ruskog kolege Vladimira Putina Pekingu.

Si je u sredu, 22. novembra, na sastanku sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom u Pekingu, istakao da njihove zemlje imaju široke zajedničke interese i da je Kina „spremna da radi zajedno sa Rusijom, na kontinuiranom produbljivanju naših večnih dobrosusedskih odnosa, sveobuhvatne strateške interakcije i obostrano korisnu saradnju”.

Saopštenje odražava komentare koje je Si uputio Putinu u oktobru, rekavši da ta odluka “nije privremena mera, već trajna strategija”.

Prema državnoj televiziji CCTV, lideri Rusije i Kine su ove godine, već održali dva sastanka licem u lice, tokom kojih je Si rekao da su postigli važan konsenzus o različitim pitanjima za jačanje veza.

Poslednji put su se sreli kada je Putin došao u Peking, u oktobru, na forum Jedan pojas, jedan put.

Kako dve zemlje nastavljaju da razvijaju svoje partnerstvo „bez granica“, sastanci na visokom nivou, između njihovih predstavnika postaju sve češći.

Trenutno, predsednik Državne dume Volodin boravi u trodnevnoj poseti Kini na poziv kineskog kolege Džao Leđija.

On je u Peking stigao na čelu ruske parlamentarne delegacije u utorak, 21. novembra.

Pre, nešto više od četiri meseca u glavni grad Kine doputovala je predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko.

Jačanje saradnje između zakonodavnih tela zemalja igra važnu ulogu u obezbeđivanju stabilnih odnosa, rekao je Si.

„Nadam se da će Državna duma Rusije i Nacionalni narodni kongres Kine ojačati razmenu zakonodavnog iskustva i pružiti potpuniju pravnu podršku bilateralnoj saradnji“, rekao je Si obraćajući se Volodinu.

Oblasti u kojima je potrebna zakonodavna podrška uključuju kinesku inicijativu Pojas i put i Evroazijsku ekonomsku uniju, rekao je Si, navodeći multinacionalnu infrastrukturnu i investicionu strategiju Pekinga i slobodno trgovinsko partnerstvo Moskve, koje uključuje Rusiju i još četiri. postsovjetskih zemalja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …