Zašto je goreo Dablin u Irskoj – VIDEO

Mir je ponovo uspostavljen na ulicama centra Dablina u petak uveče usred velikog prisustva policije, nakon što su 34 osobe uhapšene, nakon nereda prethodne noći koji su izazvani ubodom troje male dece na ulici.

Policija je bila u pripravnosti zbog daljeg nasilja nakon što su izgrednici razbili izloge, zapalili policijske automobile, autobuse i tramvaj i sukobili se sa policajcima u i oko glavne saobraćajnice u ulici O’Konel, u nasilju koje se retko viđa u irskoj prestonici.

Kupci i turisti vratili su se u Crni petak ujutro, a policajci u prolazu čuvali su opljačkane prodavnice, dok su izgorela vozila uklonjena.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Policija je u petak uveče poterala nekoliko ljudi sa ulice i uhapsila ih ali je grad bio tih.

„Oni koji su umešani, naneli su sramotu Dablinu, naneli sramotu Irskoj i naneli sramotu na svoje porodice i sebe“, rekao je irski premijer Leo Varadkar, na konferenciji za novinare rano u petak o nasilju tokom noći.

Petogodišnja devojčica ostala je u kritičnom stanju, u petak nakon hitne pomoći, zbog teških povreda zadobijenih ubodom, koji se dogodio u blizini škole i pored ulice O’Konel.

Policija, koja kaže da nije isključila bilo koji motiv, uključujući i to da li je u pitanju terorizam, nije komentarisala nacionalnost muškarca privedenog u vezi sa ubodama nožem ali su se odmah na internetu pojavile spekulacije da je on stranac.

Muškarac je u kasnim 40-im i leči se od teških povreda. Policija je saopštila da ne traži nijednog drugog osumnjičenog.

Policija je okrivila ekstremno desničarske agitatore da su započeli nasilje, nakon što je mala grupa antiimigrantskih demonstranata stigla na mesto uboda i sukobila se sa policijom.

Varadkar je rekao da će njegova vlada preduzeti hitne korake da pooštri zakone protiv mržnje za koje je rekao da nisu prikladni za doba društvenih medija.

Ministri takođe planiraju da ubrzaju zakone, kako bi policajcima omogućili da koriste kamere, koje se nose na telu.

„Kao zemlja moramo da povratimo Irsku. Moramo da je oduzmemo od onih koji se kriju iza maski i pokušavaju da nas zastraše svojim nasiljem“, rekao je Varadkar u emotivnoj izjavi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …