„Mogao bih sutra da padnem mrtav“, kaže Bajden

Američki predsednik se složio da je zabrinutost, zbog njegove poodmaklih godina „legitimna“ ali je insistirao da je energičan, kao i ranije.

Američki predsednik Džo Bajden priznao je da bi mogao da „umre sutra”, dok pokušava da uveri američke glasače, da još uvek ima dovoljno energije da se ponovo kandiduje za funkciju 2024.

Njegovi komentari dolaze usred široko rasprostranjene zabrinutosti, zbog njegovog navodnog pogoršanja zdravlja i redovnih grešaka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U snimku iz intervjua za MSNBC objavljenom u nedelju, Bajdena (79) su pitali, šta bi rekao Amerikancima, koji nisu sigurni da li bi trebalo da traže reizbor, zbog svojih poodmaklih godina.

„Mislim da je legitimna stvar brinuti se za bilo čije godine, uključujući i moje“, odgovorio je, opisujući sebe, kao „velikog poštovaoca sudbine“.

„Mogao bih da dobijem bolest sutra. Mogao bih, znate, sutra da padnem mrtav“, dodao je.

Međutim, Bajden je dalje rekao da je najbolji način da se proceni njegovo zdravlje, posmatrati ga.

„Znaš, da li ja to usporavam? Zar nemam isti tempo?” upitao je, sugerišući da ako Amerikanci nisu sigurni u njegove sposobnosti, treba da podrže drugog kandidata.

„Sada, kucni u drvo, neću da se zezam, dobrog sam zdravlja“, rekao je on i dodao da dobro funkcioniše i fizički i psihički.

Ranije ovog meseca, sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer potvrdila je da Bajden namerava da se kandiduje, za reizbor 2024.

Međutim, u julu je Njujork tajms objavio, pozivajući se na izvore, da njegove godine, sve više postaju problem za njegovu administraciju.

Zvaničnici, koje je taj list intervjuisao priznali su da „energetski nivo” američkog lidera nije ono, što je nekada bio i da „tiho paze”, na njega.

Njihova zabrinutost je dodatno potkrepljena ponavljajućim gafovima sa strane predsednika.

Prošle nedelje, video je postao viralan na društvenim mrežama, na kojem se vidi da je Bajden izgledao zbunjen, dok se mučio da izađe sa bine na mitingu u Pitsburgu, u Pensilvaniji.

Krajem septembra dogodio se još jedan incident na događaju u Beloj kući, u kojem je predsednik greškom pozvao predstavnicu Džeki Valorski, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći, u avgustu.

U očiglednom pokušaju da kontroliše štetu, Bajdenov sekretar za štampu je objasnio da je Valorski „na pameti“, jer je predsednik „već planirao da poželi dobrodošlicu porodici kongresmenke, u Belu kuću“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Prebacivanje uranijumskih granata OSU, može se smatrati upotrebom prljave atomske bombe!

SAD su svojevremeno naširoko koristile granate sa uranijumskim šipkama tokom vojnih operacija u Iraku i …