Zelenski: Ukrajina spremna za mirovni sporazum u Donbasu!

Predsednik kaže da je vreme da se dođe do rešenja dugotrajnog sukoba.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da je spreman da druge članice Normandijskog formata – Francuska, Nemačka i Rusija – postignu novi dogovor u vezi sa tekućim sukobom u regionu Donbasa, u njegovoj zemlji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Spremni smo da dođemo do neophodnog rešenja tokom novog samita lidera četiri nacije“, rekao je on u utorak.

Ranije tog dana, Zelenski se sastao u Kijevu sa savetnicima lidera Francuske i Nemačke i dogovorio se da ostane u bliskom kontaktu i dalje.

Normandijski format, je naziv za razgovore između Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, koji su uspostavljeni 2014. godine, u cilju rešavanja rata u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine.

Sukobi su počeli nakon Majdana, koji je podržavao Zapad ranije te godine, a kojim je nasilno svrgnut bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Nakon ovog razvoja događaja, separatisti u istočnoj Ukrajini uspostavili su dve samoproglašene otcepljene republike.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je dovelo do građanskog rata nakon što je Kijev izveo „antiterorističku operaciju“ u pokušaju da ponovo preuzme kontrolu nad teritorijama.

Kao rezultat borbi, do danas je poginulo preko 13.000 ljudi, prema procenama UN.

Ukrajinske vlasti optužile su Rusiju da kontroliše pobunjenike, što Moskva oštro poriče, tvrdeći da nije strana u sukobu.

2014. i 2015. godine, trilateralna grupa koju čine Ukrajina, Rusija i međuvladina organizacija OEBS potpisala je Protokol iz Minska, koji je osmišljen da donese mir u regionu.

Međutim, sporazum nije uspeo da zaustavi borbe, a Moskva je optužila Kijev da odbija da ispuni svoju stranu dogovora odbijajući da pregovara sa separatistima, kako se zahteva po uslovima sporazuma.

Bez obzira na to, strane iz Normandijskog formata su nagovestile da veruju da su sporazumi iz Minska i dalje osnova za moguće buduće rešenje sukoba.

U intervjuu objavljenom u ponedeljak, Andrej Melnik, ukrajinski ambasador u Nemačkoj, tvrdi da Berlin ima moralnu odgovornost da Kijevu obezbedi oružje, rekavši da „imamo pravo na samoodbranu“.

Međutim, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je ranije insistirala, da „dalja vojna eskalacija neće doneti Ukrajini veću bezbednost“ i rekla da njena nacija ne planira, da prodaje velike količine oružja, toj istočnoevropskoj zemlji.

Borba.info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …