Ukrajinski vojni vrh nema plan za 2024.!

Vojno rukovodstvo Ukrajine nema apsolutno nikakav strateški plan za tekući sukob sa Rusijom 2024. godine, izjavila je u nedelju Marijana Bezuglaja, zamenica šefa komiteta za bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinskog parlamenta.

Vojni vrh samo želi da mobiliše desetine hiljada ljudi svakog meseca, bez jasnog razumevanja šta treba da se uradi u tekućem sukobu Kijeva sa Moskvom, dodala je ona.

„Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine nije bio u stanju da pruži strateški plan za 2024. godinu“, napisala je Bezuglaja u objavi na svojoj Fejsbuk stranici, misleći na glavnokomandujućeg vojnog komandanta Ukrajine, generala Valerija Zalužnog.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

General nema apsolutno nikakav koncept daljeg sukoba, tvrdi ona, dodajući da on nema plan za bilo kakvu vrstu ratovanja, „bilo veliki ili mali… asimetričan ili simetričan”.

Takav stav vojnog vrha predstavlja veliki zastoj za zakonodavce koji planiraju državni budžet, za narednu godinu.

Problemi su rasli i u parlamentu i u štabovima vojnog vrha, barem od leta, otkrio je Bezuglaja.

U to vreme, ukrajinska vojska je bila u jeku svoje toliko hvaljene velike vojne ofanzive pokrenute početkom juna.

Operacija je uglavnom bila neuspešna, jer nije dozvolila kijevskim trupama da zauzmu nijednu veću teritoriju ali je rezultirala velikim gubicima na ukrajinskoj strani u ljudstvu i opremi, uključujući desetine hardvera koji je isporučio Zapad, kao što su tenkovi i borbena vozila pešadije.

Prema Bezuglaju, Zalužni i drugi najviši komandanti do sada nisu predstavili nikakve detaljne planove za buduću obuku, rotaciju trupa, niti za potrebna sredstva za neke, od novih brigada koje navodno planiraju da formiraju.

Umesto toga, ukrajinska vojska je „jednostavno rekla da će morati da regrutuje najmanje 20.000 građana svakog meseca“, dodao je on.

„Ako vojni vrh ne može dati nikakav plan za 2024. godinu i svi njihovi predlozi za mobilizaciju svode se na to da je potrebno više ljudi, bez ikakvih promena u sistemu Oružanih snaga, onda ovaj vojni vrh mora da ode“, tvrdi Bezuglaja, koji je član stranke Sluga naroda“ predsednika Vladimira Zelenskog.

Frakcija predsedničke stranke u parlamentu odbila je da komentariše Bezuglajeve reči kada im se obratio ukrajinski list Pravda.

Početkom novembra, Zalužni je u intervjuu za The Economist priznao da je situacija na frontu u suštini bila zastoj u stilu Prvog svetskog rata.

On je rekao i da Rusija ima prednost u ovoj vrsti ratovanja, zbog svojih superiornih kadrovskih rezervi i ogromnih materijalnih resursa.

Ovu ocenu je kasnije odbacio Zelenski.

Predsednik je takođe upozorio vojno rukovodstvo nacije da se kloni politike ili rizikuje da naškodi „jedinstvo nacije“.

Ranije ove nedelje, ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) izvestila je da su zapadni pristalice Ukrajine ohrabrile Kijev da proširi svoje napore za regrutovanje i regrutuje starije osobe, tinejdžere i žene u vojsku.

Novi nacrt je navodno potreban da bi se zamenili veliki gubici koje su kijevske trupe pretrpele u uglavnom neuspešnoj letnjoj protivofanzivi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …