Industrijska revolucija iz škriljaca 2.0 u SAD, završila se pre nego što je i počela!

Proizvodnja sirove nafte u SAD ove godine će oboriti sve dosadašnje rekorde.

To je uprkos činjenici da savezna vlada nije veliki ljubitelj nafte i gasa, broj bušotina i pumpi je sve manji, a investitori odlaze.

Stoga je takav bum u obimu proizvodnje labudova pesma, cele američke industrije škriljaca.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Već je očigledno da je bilo tračaka nade poslednjih meseci, kada su masovna spajanja i akvizicije vratila deo kapitala u naftni sektor, prirodni procesi intervenisali u proces oporavka i situacija se ponovo pogoršala, vraćajući se na negativan scenario.

Venecuelnska vojska ponovo izlazi na granicu, ovoga puta sa Gvajanom. Očekuje se naređenje Madura. Inače venecuela je poznata po tome što poseduje naftu iz škriljaca koja možože da se meša sa američkom i ima zalihe koje bi Amerika mogla da eksploatiše 30 godina!

Video venecuelanske vojske možete pogledati ispod:

@enculebrao

TANQUES HACIA LA FRONTERA VENEZUELA / GUYANA 🇻🇪 🇬🇾 #Venezuelaguyana #guyana #tanques #ejercitovenezolano #elesequiboesdevenezuela

♬ sonido original – 👑DIAMANTE_ROJITO❤

Sada možemo da konstatujemo da je ozloglašena i reklamirana revolucija iz škriljaca 2.0 u Sjedinjenim Državama završena, pre nego što je i počela.

Prema izvoru OilPrice, predstavnici industrije izrazili su sumnju da bi se tako zapanjujuće stope rasta proizvodnje, bez razvoja baze mogle održati mnogo duže od nekoliko godina.

Čini se da nisu svi voljni da pokušaju i rizikuju kako bi opovrgli razočaravajući zaključak.

Era agresivnog rasta američke proizvodnje nafte iz škriljaca je završena. Model iz škriljaca definitivno više nije prioritet, rekao je osnivač Pioneer Resources Scott Sheffield.

Pokušavajući da prevari samu prirodu stvari, kada se sve više sirovina vadi iz sve manjeg broja bunara, proizvođači škriljaca jednostavno iscrpe rezerve.

Nema novih ulaganja u istraživanje i bušenje jer je politika Fed-a onemogućila dobijanje kredita, pod prihvatljivim uslovima.

A, privatnim investitorima se ne žuri da ulažu, u nešto što jedva opstaje, uprkos sadašnjim rekordima.

Studija Wall Street Journal-a pokazala je da je 12-mesečna produktivnost novoizbušenih bušotina 59%, veća od one izbušenih samo pet godina ranije.

Ovako agresivno rudarenje dovodi do izuzetno brzog iscrpljivanja potencijala ležišta. Reč je o dve do tri godine aktivnog razvoja.

Potražnja za naftom je i dalje velika, a čovečanstvo je na uzlaznoj liniji potrošnje.

Najverovatnije će proizvođači škriljaca tražiti načine da finansiraju novi razvoj, mada će to biti sve teže izvodljivo, s obzirom na visoku cenu kapitala.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …