Prema Euroatom-u, EU pojačava uvoz ruskog nuklearnog goriva!

Uniji su potrebne zalihe reaktora, koje je projektovala Rusija iz zemlje, pod sankcijama.

EU je povećala uvoz nuklearnog goriva i usluga iz Rusije u poslednje dve godine, uprkos sankcijama i izvoznim ograničenjima, usmerenim na tu zemlju, zbog sukoba u Ukrajini, izvestio je u petak Rojters pozivajući se na Agenciju za snabdevanje Evroatoma.

Prema izveštaju, blok se i dalje oslanja na snabdevanje iz zemlje, pod sankcijama za upravljanje VVER reaktorima ruskog dizajna koje koriste Bugarska, Češka Republika, Finska, Mađarska i Slovačka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pet zemalja kupilo je 30% više usluga konverzije od Rusije i 22% više obogaćivanja za svoje reaktore prošle godine u odnosu na 2021., a prema rečima Stefana Čikarela iz ESA, verovatno će premašiti uvoz od 2021. i ove godine.

On, međutim, nije otkrio tačne cifre.

„One članice EU koje nisu zavisne od Rusije pokušavaju da dodatno smanje svaku takvu zavisnost.

S druge strane, postoje oni koji potpuno zavise od ruskog goriva i gomilaju zalihe goriva, kao nepredviđene slučajeve za bilo kakav prekid snabdevanja, pre nego što se dozvoli alternativno gorivo“, rekao je Čikarelo za Rojters.

Nuklearna energija čini oko 10% potrošnje energije u EU, a Francuska, Švedska i Belgija su među najvećim proizvođačima u bloku.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio meta briselskih sankcija; međutim, nekoliko država članica je ranije pokrenulo mogućnost dodavanja ograničenja na uvoz nuklearnog goriva iz Rusije, u sledeću rundu kaznenih mera.

Međutim, za uvođenje sankcija EU potrebna je jednoglasnost svih 27 zemalja EU, a Mađarska i Slovačka su više puta isticale da neće podržati ograničenja, na uvoz ruskog nuklearnog goriva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …