EU podeljena oko sankcija za ruski čelik!

Unija je nastojala da zalihe metala uključi u svoj novi paket ograničenja.

EU raspravlja o novoj rundi sankcija Moskvi, usred sve većih poziva nekih država članica da se izuzmu isporuke ruskog čelika, izvestio je u ponedeljak Politiko, pozivajući se na izvore.

Prema izveštaju, evropski diplomata je tom izdanju rekao da je jedna, od „tačaka spora“ da li da se odobri duži period izuzeća za uvoz iz ruske Novolipecke čeličane.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To pitanje će uskoro biti rešeno, rekao je diplomata.

Drugi diplomata je potvrdio da razgovori o 12. paketu sankcija idu u “pravom pravcu”.

Novolipetsk Steel, ili NLMK, je jedna od četiri najveće čeličane kompanije u Rusiji. Pre svega proizvodi ravne čelične proizvode, čelične poluproizvode i elektro čelik.

U okviru svoje politike sankcija Moskvi, EU je zabranila uvoz proizvoda, od gvožđa i čelika iz Rusije ili poreklom iz Rusije.

Najnovija ograničenja, koja su stupila na snagu 30. septembra, takođe će zabraniti uvoz proizvoda od gvožđa i čelika koji su „prerađeni“ u drugim zemljama osim u Rusiji (tzv. treće zemlje) ali koji su uključivali gvožđe ili čelik ruskog porekla.

U međuvremenu, Euractiv je u novembru izvestio da je Češka Republika formalno zatražila da Evropska unija, ne uključi NLMK u novu rundu sankcija, pošto je snabdevanje kritično za češku ekonomiju.

Zemlja EU, koja uvozi debeli čelični lim po sniženim cenama, od ruskog metalskog giganta, rekla je da je tražila druga rešenja ali da do sada nije bila u stanju da zameni ruske zalihe.

Prag traži izuzeće od uvoza ruskog čelika do 2028. godine, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Postojeći ugovor ističe krajem 2024. godine, što preti krizom za ključne češke industrije, kao što su građevinarstvo i proizvodnja automobila.

Kako navodi Euractiv, Italija i Belgija takođe guraju EU da ukine ograničenja, na isporuku ruskog čelika.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …