Severna Koreja upozorava na „razorni” nuklearni odgovor!

Ministarstvo odbrane Severne Koreje optužilo je Sjedinjene Države i Južnu Koreju da se spremaju za „nuklearni rat”, upozoravajući da bi svaka upotreba sile protiv Severne Koreje bila „suočena sa pretećim i razornim odgovorom”.

Saopštenje ministarstva usledilo je nakon što su snage Pjongjanga ispalile balističku raketu.

Raketa je lansirana sa istočne obale Severne Koreje u nedelju i pala je u more 20 minuta, nakon lansiranja, saopštila je japanska obalska straža.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nakon lansiranja, Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem optužuje „vojne siledžije SAD i Južne Koreje“ da pojačavaju pripreme za „nuklearni rat“, pozivajući se na sastanak nuklearne konsultativne grupe SAD i Južne Koreje u Vašingtonu u petak, nakon čega je Bela Haus je najavio da će SAD iskoristiti “pun spektar svojih sposobnosti, uključujući nuklearne sposobnosti”, da odbrani Južnu Koreju, od napada Severa.

U saopštenju ministarstva se takođe osuđuje dolazak nuklearne podmornice USS Misuri u Južnu Koreju u nedelju, opisujući vojne vežbe koje su u avgustu održali američki i južnokorejski vojnici kao „jasnu deklaraciju nuklearne konfrontacije“.

„Nikada nećemo stajati skrštenih ruku i posmatrati provokativne akcije Sjedinjenih Država“, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da su snage Severne Koreje spremne da „potpuno neutrališu pokušaj Sjedinjenih Država i njenih saveznika da izazovu nuklearni rat .”

„A, svaki pokušaj neprijateljskih snaga da upotrebe silu protiv Demokratske Narodne Republike Koreje, naići će na preteći i razorni odgovor“, zaključuje se u saopštenju.

Posle kratkog zatišja tokom kasnog mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Severna Koreja je pojačala svoj program testiranja raketa nakon inauguracije Džoa Bajdena i izvela je više od 100 lansiranja, od početka 2022.

SAD su istovremeno povećale obim i učestalost vojnih vežbi sa Južnom Korejom, dok je Bela kuća ove godine dva puta upozorila Pjongjang da „prvi nuklearni udar Severa nije prihvatljiv i da će rezultirati okončanjem (Kim Džong) Un režim“.

Severna Koreja je uspešno postavila špijunski satelit u orbitu u novembru, tvrdeći nedelju dana kasnije da je snimila “detaljne” slike američkih vojnih objekata, nosača aviona i Bele kuće.

Južnokorejski špijuni tvrde da se Sever sprema da izvrši svoju prvu nuklearnu probu, od 2017. negde sledeće godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …