Turski uvoz ruske nafte dostigao istorijski maksimum!

Turska je povećala svoje kupovine uprkos zapadnim sankcijama, navodi Rojters.

Turska je postala najveći uvoznik ruske energije na zapadnoj hemisferi, nakon što su evropske zemlje obustavile uvoz većine ruske nafte i prirodnog gasa, preneo je Rojters ove nedelje…

Uprkos tome, što je članica NATO-a, Turska je odlučila da ne prekida veze sa Rusijom, zbog sukoba u Ukrajini, već je produbila ekonomsku saradnju i bilateralnu trgovinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema proračunima Rojtersa, na osnovu podataka sa Londonske berze i procena trgovaca, turske kompanije bi mogle da uštede oko 2 milijarde dolara na računima za energiju 2023. povećanjem uvoza snižene ruske nafte i rafinisanih proizvoda.

„Ankara želi da kupi više, od svog suseda, uprkos zapadnim sankcijama“, piše list.

Podaci su navodno pokazali da su isporuke ruske sirove nafte tipa Urals u Tursku skočile, na rekordnih 400.000 barela dnevno (bpd) u novembru 2023., što je činilo oko 14% ukupnog ruskog izvoza nafte, prošlog meseca.

Očekuje se da će zalihe dalje rasti u narednim mesecima, rekao je Rojters, pozivajući se na trgovinske izvore.

Turski uvoz ruskog dizela, lož ulja, goriva za avione i brodove takođe je skočio za 200% u periodu januar-novembar 2023., na oko 290.000 barela dnevno.

Trgovci kažu da je Ankara ove godine platila između 25 i 150 dolara manje po toni (između 3,30 i 20 dolara po barelu) ruskog dizela u poređenju sa cenama sličnih vrsta, na Mediteranu.

Za sirovu naftu, navodno je imao popuste između 5 i 20 dolara, po barelu.

„Jeftiniji uvoz energije pomogao je Ankari da smanji trgovinski deficit i smanji pritisak na svoju valutu, koja je do sada ove godine devalvirala 30 odsto“, piše Rojters.

Uprkos upozorenjima SAD da bi Turska mogla da se suoči sa sankcijama ako se pokaže da pomaže Rusiji da zaobiđe zapadna ograničenja, Ankara je insistirala da nema planove da podrži politiku sankcija Moskve, tvrdeći da su „naša sopstvena korist i prosperitet, na prvom mestu“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …