Izrael ubio visokog iranskog generala u napadu, na Damask u Siriji!

Izraelski ratni avioni napali su u ponedeljak glavni grad Sirije Damask, ubivši visokog iranskog komandanta.

Iranska elitna Islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je da je general Sejed Razi Musavi u Siriji da podrži antiizraelski „front otpora“…

Vest o napadu prva je prenela iranska novinska agencija Tasnim, a ubrzo potom potvrdila i IRGC…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Pre nekoliko sati, tokom zločinačkog raketnog napada cionističkog režima koji ubija decu na Damask, mučenički je stradao brigadni general Sejed Razi Musavi, jedan od viših vojnih savetnika IRGC-a“, navodi se u saopštenju IRGC-a.

U vreme njegove smrti, Musavi je bio „odgovoran za podršku frontu otpora u Siriji“, rekao je IRGC, misleći na široku koaliciju antiizraelskih grupa koje podržava Iran, uključujući Hezbolah u Libanu i razne šiitske milicije u Iraku i Siriji.

Uzurpatorski i varvarski cionistički režim će platiti za ovaj zločin“, zaključuje se u saopštenju.

Musavi je bio blizak saradnik Kasema Sulejmanija, koji je komandovao snagama Kuds IRGC-a, od kasnih 1990-ih, do njegovog ubistva, od strane SAD 2020.

Snage Kuds prvenstveno deluju izvan Irana, podržavajući i obučavajući saveznike Teherana, uključujući one na „frontu otpora“.

Njegov sadašnji komandant, brigadni general Esmail Kaani, obećao je u novembru da će pomoći Hamasu u njegovoj borbi protiv Izraela, rekavši da Teheran „neće dozvoliti da ovaj brutalni neprijatelj i oni koji stoje iza njega osvoje Gazu i njen herojski narod“.

Međutim, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je navodno obavestio palestinsku militantnu grupu da se podrška Irana neće proširiti, na direktnu vojnu intervenciju.

Izraelska vojska nije komentarisala nedeljni vazdušni napad i obično ostaje zatvorena u vezi sa svojim operacijama, na sirijskom nebu.

Izraelski avioni su izvodili polu-česte misije u Siriji od početka rata sa Hamasom 7. oktobra, udarajući na aerodrome i lokacije koje navodno koriste iranske milicione grupe.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …