Nemački analitičar predviđa da Lukašenka Zapad neće prihvatiti i da će morati da se vrati u rusku orbitu

Nemački politolog Aleksandar Rar veruje da Zapad neće ostaviti predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku drugog izbora osim da pregovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

U Belorusiji su održani predsednički izbori, nije došlo do promene vlasti. Lukašenko, koji je prema proračunima lokalnog CIK-a dobio oko 80% glasova, i dalje će vladati zemljom.

Ova okolnost nije našla odgovor među stanovnicima koji su opozicionirani, a koji ne samo da su protestovali u gradovima Belorusije, već su počeli da organizuju i prave sukobe, ulazeći u otvorenu konfrontaciju sa organima reda.

Zapad nije propustio da iskoristi situaciju. Konkretno, američki predsednički kandidat iz Demokratske stranke Džoseph Bajden podržao je demonstrante i pozvao Aleksandra Lukašenka da se suzdrže od upotrebe fizičke sile protiv njih.

A šef Komiteta za međunarodna pitanja Sjedinjenih Država Džim Rič čak je zabranio da trenutni predsednik Belorusije podnese ostavku ako međunarodne organizacije ne potvrde rezultate ovih izbora….

Aleksandar Rar ne sumnja da će Zapad i dalje podržavati demonstrante. U intervjuu sa dopisnikom Interfaksa, analitičar je primetio da će na situaciju u velikoj meri uticati kako će se razvijati događaji – da li se povećavaju ili smanjuju.

Za Lukašenka to verovatno neće postati iznenađenje, pa stoga neće imati drugog izbora osim da pregovara s Putinom i pokuša da dobije podršku, zaključio je politolog.

Borba.info

Check Also

“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu …