Zapad preti Srbiji!

Ambasadori zemalja EU su otvoreno pozvali Srbiju da se večeras u Njujorku pridruži glasovima zemalja EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić do rano jutros je razgovarao sa brojnim evropskim i svetskim zvaničnicima, o stavu Srbije prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pritisci na našu zemlju rastu, pogotovo iz EU, i pretvaraju se u otvorene pretnje po ekonomsku stabilnost naše zemlje, a postavlja se pitanje može li Srbija da odoli i sačuva svoje pozicije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izvori “Blica” su saglasni da je posredi jedan od najžešćih pritisaka na Beograd u poslednjim decenijama, a nije ih bilo malo.

Sjedinjene Američke Države u tome imaju blaži stav prema Srbiji od EU, koja pojačava javnu retoriku kako bi privolela našu zemlju da se pridruži sankcijama.

Iza kulisa, međutim, diplomate EU su skoro na granici ultimatuma. Ambasadori zemalja Zapada u Beogradu su u svakodnevnoj komunikaciji, održavaju se sastanci, usklađuju i prenose stavovi iz evropskih prestonica po pitanju Srbije.

“Srbiji se diplomatskim kanalima preti povlačenjem svih investicija iz Srbije, čak i sankcijama u bankarskom sektoru, a neke evropske zemlje idu toliko daleko da pominji skidanje Srbije sa Šengenske liste”, otkriva izvor “Blica”.

Ruska strana, u međuvremenu, ćuti, što se smatra najopasnijim ruskim stavom.

Srpske vlasti, kako saznaje “Blic”, veruju da Rusija neće upućivati otvorene pretnje Srbiji ali da će na svaki milimetar daljeg približavanja Beograda stavovima Zapada oko agresije na Ukrajinu “tiho” reagovati zavrtanjem slavina gasa i sličnim metodama.

Vučić pokušava da sačuva poziciju neuvođenja sankcija

Kako “Blic” saznaje, među Vučićevim sagovornicima prethodne večeri su bili evropski zvaničnici Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, Žozep Borelj, šef diplomatije EU, ali i predstavnici američke administracije.

U prvim danima posle početka ruske agresije Srbija je diplomatski odigrala i u potpunosti podržala diplomatski integritet Ukrajine ali se nije pridružila sankcijama protiv Rusije.

“Vučić pokušava da sačuva poziciju neuvođenja sankcija Rusiji. To je jasno rekao sagovornicima sa Zapada i oni to donekle razumeju.

Ostali dokumenti, rezolucije, zajedničke izjave mogu da se razmotre i to bi Srbija eventualno mogla da podrži”, kaže jedan od sagovornika “Blica”.

Jedna od tih rezolucija mogla bi da bude današnja rezolucija UN o agresiji Rusije protiv Ukrajine, o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN.

Ambasadori zemalja EU su otvoreno pozvali Srbiju da se večeras u Njujorku pridruži glasovima zemalja EU.

Nižu se diplomatska “upozorenja”

I prethodnih dana su iz EU stizale izjave diplomata u vezi sa stavovima Srbije o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Borelj je istakao da EU mora da pogleda šta se dešava sa stavovima usklađivanja balkanskih zemalja, kandidata za EU, sa spoljnom politikom Unije.

Erik Mamer, portparol Evropske komisije, izjavio je da EU očekuje od svih zemalja kandidata da budu usklađene sa politikom sankcija prema Rusiji.

Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije zadužena za proširenje, za Radio slobodna Evropa rekla je da očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa odlukama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji.

“Od zemalja kandidata, kao što je Srbija, se očekuje da se usaglasi sa odlukom i stavom EU o spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima”, rekla je Ana Pisonero.

Od 22. februara EU je počela da uvodi sankcije Rusiji u tri paketa i još tada poručila da se od Srbije očekuje da svoju politiku uskladi sa spoljnom politikom EU.

Blic

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kineski brodovi i avioni proterali američku raketnu krstaricu, iz svojih teritorijalnih voda!

Američka raketna krstarica klase Ticonderoga Chancellorsville izvršila je invaziju na teritorijalne vode NR Kine ali …