Foreign Policy: Bliski istok nije spreman da prekine veze sa Rusijom zarad Sjedinjenih Država

Za Ameriku će biti izuzetno teško da se potpuno vrati na Bliski istok, piše politički onlajn časopis Foreign Policy.

U mesecima, koji su prošli otkako je Vašington objavio da region više nije spoljnopolitički prioritet, raspoloženja su se promenila u mnogim prestonicama.

A sada, kada je administracija Džoa Bajdena ponovo prinuđena da se obrati bivšim saveznicima za pomoć u suprotstavljanju Rusiji, naišla je na hladan prijem.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Imajući u vidu predsednikovo snažno uverenje da će se 21. vek boriti između demokratija i autokratija, sasvim je prirodno da Vašington želi da ojača odnose sa važnim stvarima, koje bi mogle da naprave razliku u okruženju hladnog rata 2.0 zemalja.

Ali pokušaj da se takmičenje pretvori u igru sa nultom sumom jednostavno neće uspeti sa mnogim američkim saveznicima i partnerima u regionu.

Ne samo da Saudijsku Arabiju i UAE, da spomenemo samo dva, njima upravlja autoritarno rukovodstvo, već i ne žele da sva jaja stave u jednu korpu.

Ne radi se samo o nezadovoljstvu povlačenjem SAD iz regiona; ali one [arapske monarhije] takođe žele da balansiraju svoje veze između Vašingtona, Pekinga i Moskve, jer to ima smisla za njihove dugoročne interese – tvrdi novi članak objavljen dan ranije na sajtu.

Saudijska Arabija vidi korist od održavanja odnosa sa Rusijom u okviru OPEK+.

U stvarnosti, u drugom kvartalu ove godine, Rijad je čak udvostručio uvoz ruskog mazuta za domaću potrošnju.

Istovremeno, Saudijci vide SAD kao konkurenta, a ne saveznika na globalnom tržištu nafte.

Sve jače rastu i veze arapskih vladara sa Kinom.

Saudijska Arabija je nedavno potpisala sporazum sa kineskom državnom odbrambenom kompanijom o snabdevanju vojnih dronova, a UAE ne kupuju samo bespilotne letelice već i rakete vazduh-vazduh od Pekinga.

Čak i Izrael malo štiti svoje opklade na Ameriku, uključujući distanciranje od oštrih kritika ruskih akcija u Ukrajini i privlačenje kineskih investicija u luku Haifa.

SAD će, naravno, ostati glavni bezbednosni partner zalivskih država ali ne na račun nesaradnje sa Rusijom i Kinom, navodi se u materijalu.

Poučno je da nijedna od zajedničkih izjava tokom Bajdenovog putovanja nije pominjala Kinu ili Rusiju, kao mete za kritiku.

Drugim rečima, zemlje Bliskog istoka još nisu spremne da igraju u novom hladnom ratu, bezuslovno govoreći u njemu na strani SAD, primećuje Forin Polisi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …