Velika Britanija razmatra sopstvenu flotu špijunskih balona

Projekat ima za cilj da Londonu i njegovim NATO saveznicima pruži „prednost u odnosu na protivnike“.

Vlada Velike Britanije istražuje mogućnost stvaranja sopstvenih vazdušnih brodova za nadgledanje na velikim visinama, navodi se u martovskom izdanju Desider-a, časopisa koji proizvodi britansko Ministarstvo odbrane.

Ovo dolazi ubrzo nakon skandala oko kineskog „špijunskog balona“ u vazdušnom prostoru SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je prošle godine potpisalo ugovor vredan 100 miliona funti (118,6 miliona dolara) za istraživanje „stratosferskih vazdušnih sistema bez posade“, navodi se u izveštaju Tajmsa objavljenom u ponedeljak.

Britanija razmatra kupovinu flote špijunskih balona, dodaje se.

Projekat Eter je istraživačka inicijativa, koja ima za cilj da „bolje razume stratosferu i platforme na velikim visinama, koje bi tamo mogle da rade“, rekao je za Desider Ros Korbet, menadžer vojnih zahteva projekta.

Istraživanje je dodeljeno Grupi za buduće mogućnosti britanske odbrambene opreme i podrške, londonskom „središtu za strateška istraživanja i inovacije“.

„Uspešno iskorišćavanje [stratosfere] moglo bi da znači ogromne potencijalne koristi“, rekao je Korbet.

On je takođe objasnio da je potrebno još mnogo testiranja da bi Britanija mogla da upravlja nadzornim vazdušnim brodovima na 50.000 do 80.000 stopa iznad Zemlje u dugim vremenskim periodima.

Predloženi „visoki, dugotrajni bespilotni vazdušni sistemi“ mogli bi da se koriste za „obaveštajne, nadzorne, izviđačke i reemitovane aktivnosti“ od strane oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih saveznika iz NATO-a, rekao je Korbet.

Projekat Eter radi sa američkom korporacijom Sijera Nevada, britanskom kompanijom Voltitude i evropskim zajedničkim preduzećem Erbas, jednim od lidera svetske avio-industrije.

Korbet tvrdi da će istraživanje pomoći Velikoj Britaniji da obezbedi „operativnu prednost, nad našim protivnicima“.

Ovo dolazi nakon skandala između Vašingtona i Pekinga, koji je veoma razglasio u javnosti, u kojem su SAD optužile Kinu da je letela “špijunskim balonom” iznad američkog tla i oborila ga borbenim avionom.

Kina je osudila SAD zbog „preterane reakcije“ i insistirala da je to civilni vazdušni brod, koji je izleteo sa kursa.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je u februaru da je spreman da obori sve kineske balone, ako budu primećeni u vazdušnom prostoru Velike Britanije.

Sunak je dodao da će “učiniti sve, što je potrebno da naša zemlja bude bezbedna”.

Sekretar odbrane Ben Volas je u komentaru za tabloid The Sun naveo da je Kina „verovatno špijunirala“ Britaniju, dodajući da bi „jednostavne stvari poput meteoroloških balona“ mogle da se pretvore u sofisticiranu opremu za nadzor.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Upotreba F-16 protiv Rusije!? Odmah postaju legitimna meta, bilo gde!

Ako lovci F-16 budu prebačeni u Ukrajinu, oni će postati legitimna meta Rusije, bilo gde. …