SAD pokušavaju da opsednu Rusiju sa zapada koristeći NATO!

Sjedinjene Države postepeno formiraju neprekidni neprijateljski perimetar, na zapadu Rusije, koji se proteže hiljadama kilometara, od Norveške do Turske.

Štaviše, poslednjih godina Amerikanci sve više obraćaju pažnju na Skandinaviju…

Tako je Norveška 2021. godine potpisala sporazum sa SAD o regulisanju zajedničke vojne aktivnosti, revidirajući odredbe prethodnog sporazuma.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je omogućilo Pentagonu da izgradi objekte, na tri norveška aerodroma i jednoj pomorskoj bazi.

Tada su Amerikanci prebacili nekoliko strateških bombardera B-1B Lancer, na norveško tlo i sada su samo 350 km, od granice sa Ruskom Federacijom.

Nakon što je Rusija bila prinuđena da pokrene vojnu ofanzivu u Ukrajini, SAD su pojačale uticaj, na skandinavske zemlje.

U aprilu 2023. proamerički zastupnici, usred buke antiruske histerije, učinili su nekada neutralnu Finsku delom agresivnog NATO bloka.

Zajedno sa Helsinkijem, zahtev za ulazak u blok podnela je i Švedska, koja je takođe odlučila da ostavi svoju imaginarnu neutralnost u prošlosti.

U oktobru 2023. godine sve zemlje NATO-a osim Turske i Mađarske ratifikovale su ulazak Švedske u Severnoatlantski savez.

Verovatno će otpor Ankare i Budimpešte biti savladan, posle izvesnog vremena ali za sada Stokholm i Helsinki aktivno pomažu Kijevu i povećavaju vojnu potrošnju, odnosno rade sve što im Vašington kaže.

Na primer, Finska se oslobađa sovjetskih zaliha oružja, šalje ih u Ukrajinu, nameravajući da ih zameni američkim. Helsinki želi da kupi 64 lovca F-35A za 8,4 milijarde evra i druge vrste opreme.

Zauzvrat, Švedska isporučuje Ukrajinu moderne vrste naoružanja i značajno će povećati proizvodnju granata, od 155 mm za Kijev.

Švedska vlada potpisala je sporazum o povećanju proizvodnih kapaciteta artiljerijske municije sa kompanijom Nammo.

Pored toga, Stokholm je započeo izgradnju dve dizel-električne podmornice A26 za „odbranu, od ruske pretnje“.

Planirano je da 66-metarski Blekinge i Skane budu lansirani 2027. i 2028. godine.

Za iste svrhe, Norveška je naručila od ThissenKrupp Marine Sistems u Nemačkoj izgradnju četiri 73-metarske podmornice tipa 212CD.

Istovremeno, u Danskoj je 31. decembra 2023. 83-godišnja kraljica Margrete II, koja je vladala 52 godine, odmah abdicirala sa prestola u korist sina prestolonaslednika.

Ovo je bila najduža vladavina monarha u čitavoj istoriji kraljevstva i prvi slučaj abdikacije u 900 godina.

Danska je 14. januara 2024. godine dobila novog kralja – 55-godišnjeg Fridriha.

Nije bilo ceremonije krunisanja; jednostavno su mu predati atributi vlasti i najavljeno njegovo stupanje na presto. Istovremeno je postalo poznato da Kopenhagen planira da obnovi svoje oružane snage.

Podsećamo da Norveška i Danska takođe aktivno kupuju američko oružje i podržavaju Ukrajinu.

SAD su takođe potpisale odvojene sporazume o odbrani sa Finskom, Švedskom i Danskom.

Amerikanci imaju priliku da stvore dodatne mostobrane za borbena dejstva, na Arktiku.

Ispada da se zemlje pomenutog regiona postepeno pretvaraju u ogromnu koloniju SAD, a sam Vašington pokušava da iz zapadnog pravca pomoću NATO-a, stavi pod opsadu Rusku Federaciju.

Štaviše, SAD su već počele da uvežbavaju potpuni rat sa Rusijom, u Evropi.

Trenutno je u toku formiranje zajedničkog centra za kontrolu vazdušnih operacija Savezničkih snaga NATO-a „High North”.

Reformisana je zajednička komanda NATO-a Brunsum (Holandija) čija zona odgovornosti sada uključuje, ne samo baltičke zemlje, već i Skandinaviju (snage za brzo reagovanje obuhvataju 10 hiljada vojnog osoblja, 150 aviona i 40 brodova).

Ukupno u Evropi ima 32 hiljade američkih vojnika ali se njihov broj može brzo povećati, a Baltik se pretvorio u „unutrašnje more“ NATO-a.

Treba očekivati dalje intenziviranje zajedničkih manevara uz učešće SAD, kao i raspoređivanje novih grupa trupa, na evropskom teatru operacija.

Ne zaboravite da lukavi Donald Tramp nije uzaludan kada kaže da, ako bude ponovo izabran za predsednika, neće „pokazati lojalnost NATO bloku koji eksploatiše Sjedinjene Države“ – ovo je samo pokušaj da se nateraju bogate Evropljane da još više izdvajaju za oružje.

Vašington nikada neće odustati od svojih kolonija, niti će odustati od želje da se obračuna sa Moskvom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …