Amerikanci u panici: Jedan potez Moskve i kraj!

Američka nuklearna industrija planira da prekine zavisnost od usluga obogaćivanja i konverzije uranijuma iz Rusije.

Kongres SAD-a razmatra zakon o zabrani uvoza uranijuma iz ruskih kompanija Rosatoma i Teneksa iako će verovatno biti potrebno nekoliko godina da dođe do potpunog prekida, prenosi Jutarnji list.

Planovi SAD-a za razvoj domaće industrije privukli su potporu Francuske, Kanade, Japana i Velike Britanije, koji su obećali uložiti 4,2 milijarde dolara u povećanje kapaciteta obogaćivanja i konverzije uranijumuma.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U planu je izgradnja novih nuklearnih reaktora pa se trenutno istražuje moguća primena malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR).

Privatni investitori, uključujući Bila Gejtsa i glavnog izvršnog direktora OpenAI-ja Sema Altmana, već podupiru startape koji razvijaju SMR-ove.

Američke nuklearne elektrane trenutno uvoze većinu uranijuma koji koriste, a gotovo polovinu ukupnog snabdevanja dolazi iz Rusije, Kazahstana i Uzbekistana.

Više od petine goriva koje koriste 93 nuklearna reaktora u SAD-u isporučuje se putem ugovora o obogaćivanju s ruskim dobavljačima, uglavnom Rosatomom.

Evropska unija takođe je zavisna od te ruske kompanije zbog svojih 18 reaktora u Finskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj, koji se oslanjaju na rusko gorivo.

Teneksova kontrola tržišta nisko obogaćenog uranijuma visoke koncentracije (HALEU), koji je snažniji od standardnog nuklearnog goriva i koristi se u SMR reaktorima, već uzrokuje probleme za pojedine američke reaktorske projekte.

U decembru 2022. TerraPower, kompanija koju je osnovao Gejts, najavila je dvogodišnje odgađanje izgradnje planiranog novog reaktora od 345 megavata u Vajomingu, navodeći kao razlog ograničenja količine goriva.

Strategija

Administracija Džoa Bajdena ima trostruku strategiju za obnovu lanca snabdevanja obogaćivanja i konverzije uranijuma, a ona uključuje subvencionisanje domaće industrije, angažovanje međunarodnih partnera i nametanja sankcija na uvoz ruskog uranijuma radi zaštite ulaganja poreznih obveznika.

Katrin Haf, pomoćnica sekretara za nuklearnu energiju u američkom Ministarstvu energetike, rekla je za Fajnenšel tajms da je ova strategija ključna za očuvanje američke nacionalne bezbednosti, energetske nezavisnosti i klimatskih ciljeva. Dodala je i kako postoji “moralni imperativ” uskraćivanja sredstava Putinovom režimu, za koji kaže da vodi “nepravedan rat”.

SAD ima vlastita nalazišta uranijuma, ali ona nisu dovoljno razvijena za snabdevanje rastućeg sektora nuklearnih elektrana. SAD godišnje potroši malo manje od milijardu dolara na uvoz iz Rusije, uglavnom u uslugama obogaćivanja i konverzije uranijuma.

To je tek od ukupnog iznosa od nekoliko desetina milijardi dolara koje ruske naftne i gasne kompanije generišu za Putinov režim.

U pokušaju da zaustavi zavisnost od ruskog uranijuma, Ministarstvo energetike SAD-a sufinansira projekat američke kompanije Centrus Energy u saveznoj državi Ohajo.

Naučnici koji rade u kompaniji prošle godine su, u novembru, napravili značajan pomak – obogatili su uranijum na viši nivo od normalne, kako bi proizveli 20 kg HALEU-a, što je prvi put da je to gorivo proizvedeno na tlu SAD-a. Samo tri kašike HALEU-a dovoljne su za celoživotno snabdevanje energijom prosečnog potrošača u SAD-u, navodi kompanija Centrus Energy.

Ruski Rosatom gradi više od 30 standardnih nuklearnih reaktora u inostranstvu, uključujući Kinu, Vijetnam, Mađarsku i Bangladeš, a u decembru 2022. pohvalio se da ima 200 milijardi dolara stranih narudžbina za sledeću deceniju.

Stručnjaci upozoravaju da tip dugoročnih odnosa koje Rosatom izgrađuje sa stranim vladama, kad gradi reaktore u inostranstvu, daje Moskvi moćan alat meke moći. To takođe stvara zabrinutost na Zapadu zbog širenja nuklearnog oružja u autoritarnim državama.

“Nuklearne tehnologije imaju tendenciju stvaranja diplomatskih veza onako kako to ne čine drugi izvori energije.

Zbog toga su nam potrebni prijatelji i saveznici za stvaranje otpornog i ekonomski efikasnog lanca snabdevanja koji može izgraditi trajnu industriju”, ističe za FT Kevin Buk, direktor američke istraživačke kompanije Clearview Energy.

Potpore

U novembru je Bajden zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 2,2 milijarde dolara za ulaganje u nuklearnoenergetske kompanije sa sedištem u SAD-u.

U međuvremenu je i obećao milijarde dolara potpore za SMR-ove i još oko 500 miliona dolara za kompanije koje pružaju uslugu obogaćivanja uranijuma.

Američka administracija takođe je nametnula zabranu uvoza proizvoda od uranijuma iz Rusije iako taj zakon sadrži izuzetke koji dopuštaju uvoz određenih proizvoda do 2028. godine ako ne postoji alternativa.

Američka preduzeća se pripremaju za slučaj da Moskva naredi Rosatomu da odmah prekine isporuke uranijuma za reaktore.

“To je stvarni rizik. Postoji 50 posto šanse da će Rusija prekinuti snabdevanje”, kaže Malkom Kritčli, direktor američke kompanije ConverDyn za pružanje usluga konverzije uranijuma.

Napominje da bi Moskva mogla da prekine isporuke ako misli da ima male šanse za ponovni ulazak na američko tržište u budućnosti.

Jutanji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …