Japan najavio da želi da sklopi mir sa Rusijom!

Moramo da težimo da rešimo teritorijalni spor i pomirimo se sa Rusijom, rekao je japanski premijer Fumio Kišida, tokom govora u Donjem domu parlamenta.

„Nastala je teška situacija u japansko-ruskim odnosima, ali mi nastavljamo da nastojimo da rešimo teritorijalno pitanje i zaključimo mirovni sporazum (sa Rusijom – prim. aut.)“, rekao je on…

Pored toga, prema Kišidinim rečima, Japan će „nastaviti da odlučno promoviše sankcioni pritisak“, na Rusku Federaciju u kontekstu situacije u Ukrajini i „u saradnji sa međunarodnom zajednicom nastaviće da podržava“ Kijev.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Teritorijalni sporovi između Rusije i Japana ostali su nerešeni posle Drugog svetskog rata, kada je ceo lanac Kurilskih ostrva postao deo Sovjetskog Saveza ali vlasništvo nad ostrvima Iturup, Kunašir, Šikotan i ostrvskom grupom Habomai osporava Japan.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 19. maja 2015. da Japan ostaje jedina zemlja na svetu koja dovodi u pitanje rezultate Drugog svetskog rata, osporava vlasništvo nad Kurilskim ostrvima.

Ministar je podsetio da je posle Drugog svetskog rata ceo lanac Kurilskih ostrva postao deo Sovjetskog Saveza.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …