To je pitanje za mr. Bina

Rusija je pozvala Veliku Britaniju da prestane da širi lažne priče.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnju britanske vlade, da Moskva planira da u Kijevu postavi marionetsku vladu, pozivajući londonski Forin ofis da prestane, da širi „gluposti“ i „dezinformacije“.

Vlada Velike Britanije je u subotu medijima poslala saopštenje za medije pod naslovom, „Razkriven plan Kremlja da instalira prorusko rukovodstvo u Ukrajini“.

Kako je ranije izvestio RT, optužio je Moskvu da nastoji da uspostavi prijateljskiju vladu u Kijevu, kao deo navodnog plana za „invaziju i okupaciju Ukrajine“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Britanski mediji, uključujući Bi-Bi-Si i Fajnenšel tajms, savesno su objavili navode usred noći, pridržavajući se savetovanog embarga.

Samo nekoliko novinskih kuća izrazilo je skepticizam, u vezi sa tvrdnjama.

Gardijan je priznao izvesnu „zabunu”, jer tvrdnja „dolazi sa oskudnim detaljima”, dok je AP priznao da je „nejasno, u koja sredstva Britanija veruje, da bi Rusija mogla da koristi”.

Uprkos nedostatku dokaza, Vašington je skoro odmah podstakao tvrdnje Velike Britanije, a portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Emili Horn je rekla, da je „ovakva zavera duboko zabrinjavajuća“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ubrzo je odgovorilo na optužbe sopstvenom izjavom, uzvrativši udarcima na vladu Velike Britanije optužujući je, za namerno izazivanje eskalacija tenzija, u Ukrajini.

„Dezinformacije, koje širi Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije su još jedan dokaz, da su zemlje NATO-a, pre svega Anglosaksonci, ti koji eskaliraju tenzije oko Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dalje pozvalo Forin ofis „da prekine svoju provokativnu aktivnost, prestane sa širenjem gluposti i koncentriše se na proučavanje istorije tatarsko-mongolskog jarma“, u očiglednom traganju za nedavnom govorom ministra spoljnih poslova Liz Trus.

Ne nudeći nikakve dokaze, Forin ofis je imenovao nekoliko bivših ukrajinskih političara, za koje veruje da su u kontaktu sa „ruskim obaveštajnim službama“ – uključujući bivšeg poslanika Jevgenija Murajeva, nazvanog „potencijalnim kandidatom“ da zameni sadašnjeg ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kojeg podržava Zapad.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Murajev (45) je bio član ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade, između 2012. i 2019. godine ali njegova partija Opozicioni blok, nije uspela da pređe cenzus od 5 odsto na poslednjim parlamentarnim izborima.

„Ulepšao si mi veče. Britanski Forin ofis izgleda zbunjeno“, rekao je Murajev za Obzerver, objašnjavajući da je pod sankcijama Rusije od 2018.

U odvojenoj izjavi za Stranu, Murajev je dalje ismevao tu tvrdnju rekavši:

„Kako tajne službe UK i Forin Uredite [sankcije] sa Rusijom, koja navodno želi da me postavi na čelo okupacione vlade – to je pitanje za mister Bina.”

Moskva je više puta negirala optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, koje su SAD i njihovi saveznici izneli od novembra prošle godine, opisujući te tvrdnje, kao neosnovane pokušaje, da se unese „histerija“.

Prema Kremlju, Zapad je taj koji podstiče tenzije u Ukrajini isporučujući oružje Kijevu – koji je umešan u „zamrznuti“ sukob sa samoproglašenim republikama u jugoistočnom regionu Donbasa – i intenzivirajući jačanje NATO-a u istočnoj Evropi.

Britanska vlada je u ponedeljak dala zeleno svetlo za slanje protivtenkovskog oružja Ukrajini, pod izgovorom „sve pretećeg ponašanja Rusije“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …