Crnogorski antihristi se okupili na Cetinju, da protestvuju protiv ustoličenja Velikog vladike Joanikija!

„Oni se mene odriču, ja njih neću, oni su moja braća“

Veliki broj građana okupio se danas na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prestonici Crne Gore, zakazanog za 5. septembar.

Joanikije kaže da želi da razgovara sa svima kojima je nešto u vezi njegove službe nejasno.

Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.

Oni su poručili da je Joanikije „nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog“, da je „nameštenik Crkve Srbije“ i najavili „odbranu“ Cetinjskog manastira.

U poruci okupljenih, koju je pročitao aktivista Predrag Vušurović, navodi se da okupljeni „ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svoga namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori“, ali da su protiv ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

„Ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Sv. Petra u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore“, stoji u proglasu.

Navodi se da bi ustoličenje na Cetinju bio „simbolički dokaz pristanka na okupaciju onih što ne priznaju crnogorsku naciju, jezik, državu, crkvu i kulturu“.

„Drugu državu sem Crnu Goru nemamo i zato nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u ‘Srpski svet’“, poručilo je nekoliko hiljada okupljenih.

Navodi se da Crna Gora može opstati samo kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država, te da će se okupljeni svim raspoloživim sredstvima boriti za te vrijednosti.

Skupu su prisustvovali gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, savetnik predsednika Crne Gore i bivši sef policije Veselin Veljović, pojedini opozicioni poslanici, građanski aktivisti.

Dominirale su crnogorske zastave, poruke protiv ustoličenja Joanikija i pokliči „Eviva Montenegro“ (Da je večna Crna Gora).

Skup su podržali građani Podgorice, Danilovgrada i Nikšića koji su u velikom broju došli na Cetinje.

Prema pisanju medija, policija pojedinima nije omogućila dolazak na protest.

Skup je završen mirno, a naredni je najavljen za 5. septembar u slučaju da SPC ostane pri nameri da se ustoličenje novog mitropolita održi na Cetinju.

Joanikije: Oni se mene odriču, ja njih neću

„Oni se mene odriču, ja njih neću, oni su moja braća“, poručio je mitropolit crnogorsko-rimorski Joanikije komentarišići današnja dešavanja na Cetinju.

Mitropolit Joanikije je tokom liturgije koju je danas služio u Cetinjskom manastiru pozvao sve na preobraženje, na šta nas, kako je rekao, priziva sam praznik Preobraženja, da se preporodimo, ispunimo Božije milosti i svetlosti, Božije ljubavi, pravde i dobrote.

„Evo danas na Cetinju biće, kako kažu, velika grupa onih koji se protive da taj okupator zvani Mitropolit Joanikije Mićović dođe na Cetinje, da se ustoliči.

I jasno govore da mene ne priznaju za svoga mitropolita i da hoće da me poteraju odavde.

Dobro.

Znači oni su se mene odrekli ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća.

To je narod koji mi je Bog poverio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra“, rekao je Joanikijie.

Ali kako se od toga došlo i ko je tu sve poradio da ti ljudi tako osećaju i misle, to je već druga tema, dodao je on.

On je istakao da želi da razgovara sa svima kojima je nešto u vezi njegove službe nejasno.

„A to urlikanje i manipulacije, pravo da vam kažem, nije mi to prijatno ali ako hoće baš neko da urliče i da pravi petljavinu pa neka pravi na svoj obraz.

Ja ne mogu da se njih odrečem, oni su se mene odrekli. A ja njih ne mogu. Šta bi bilo da se ja njih odrečem?

To bi značilo da ih isključim iz Crkve i predam prokletstvu, a to neću. Ali ih upozoravam, da sami ne navuku prokletstvo na sebe, kao mnogo puta do sada.

I toga se bojim, da će to mnogi učiniti izmanipulisani ljudi, pomračeni, zloupotrebljeni. Žao mi je dece i omladine, što se truju mladi ljudi“, rekao je Joankije.

U besedi je posebno istakao kao netačne i tendenciozne tvrdnje da se crkva zove crkva Srbije.

“Ne zove se naša Crkva crkva Srbije, nego Srpska pravoslavna crkva. To je velika manipulacija menjati ime, a kad se menja ime onda se tu neko lukavstvo sprema.

Kad kažu da mi šalje crkva Srbije hoće da me vežu za politiku, a ja želim da se vežem samo za Hrista i za Crkvu. Poštujem svaku državu, volim i Srbiju i Crnu Goru, i poštujem i jednu i drugu državu“, rekao je Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je dodao da ga ne šalje crkva Srbije.

„Mene ne šalje nijedna država, mene šalje Srpska pravoslavna crkva, mene priznaje moje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i verujući narod Crne Gore.

Ja nisam izvanjac, ja sam rođen u Crnoj Gori, građanin ove države“, istakao je on.

Vladika je podsetio da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manstiru.

“Ovde sam praktično započeo službu. Nisam ja od nekud došao u Crnu Goru da je okupiram, otkud meni to da se prepisuje, otkud meni te mogućnosti da ja bilo koga okupiram?!

Moje je da okupiram samo ljubav, ali to je ona ljubav koja se ne nameće – to je Hristova ljubav.

I ovo govorim samo da ukažem na ono što jeste moja služba, i da jasno razlikujemo što jeste i što nije“, rekao je on.

„Nekome u Crnoj Gori smeta Srpska pravoslavna crkva.

Čudo jedno, nikad nisam čuo da nekome Srbinu u Crnoj Gori, a ima toliko Srba u Crnoj Gori, smeta to što se ovo zove Mitropolija crnogorska.

Veže se za ovu državu – Mitropolija crnogorska, podsetio je Joanikije.

Ja sam ovde hirotonisan zakonito.

Zakonito izabran za episkopa, zakonito određen već sa časom upokojenja blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija za administratora i poslat na Cetinje, zakonito izabran na Svetom arhijerejskom saboru.

Neka govore braća šta god hoće, ali neka ne lažu“, poručio je mitropolit Joanikije.

Beta

Check Also

Izvoz LNG-a iz Rusije u Evropsku uniju dostigao istorijski maksimum!

U novembru ove godine izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u zemlje Evropske unije iz Rusije …