Predsednik protiv generala – Zalužni pregovarao o miru! Ako ga Zelenski otpusti, doći će do pobune!

Sjedinjene Države su razvile novi koncept u vezi sa ukrajinskim sukobom, piše novinar Sejmur Herš u svom blogu, na Substack-u.

Pozivajući se na svoje izvore, on tvrdi da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni vodio tajne pregovore sa Moskvom – i da se Vašington sada oslanja na mirovni proces…

Piše: Seimour Hirsh

Ukrajinski general Valerij Zalužni želi hitan završetak rata, a predsednik Vladimir Zelenski ga je možda upravo otpustio.

Odjednom se ovaj oružani sukob pretvorio u tabloidni rat.

Oni navode da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio ostavku borbeno prekaljenog i veoma cenjenog glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga, generala Valerija Zalužnog.

Zalužni nije rekao ništa javno ali njegov portparol demantuje tvrdnje da je general smenjen sa funkcije.

Drama između njih dvojice zaprepastila je mnoge u Vašingtonu, otkako je Zalužni prošle jeseni rekao za Ekonomist da su borbe dospele u ćorsokak.

Svoje mračne misli nije unapred podelio sa Zelenskim, iako su ih neki u Vašingtonu znali.

Neki zvaničnici Pentagona i obaveštajne zajednice pozdravili su Zalužnijevu procenu kao početak neizbežnog mirovnog procesa.

U decembru sam izvestio da Zalužni vodi tajne pregovore sa svojim ruskim kolegom, generalom Valerijem Gerasimovim, o mnogim složenim pitanjima koja treba rešiti da bi se okončao oružani sukob.

Gerasimov je držao svog moskovskog šefa Vladimira Putina u vezi; Zalužni nije obavestio svog šefa u Kijevu.

Jedno od najhitnijih pitanja bilo je obnavljanje razmene zarobljenika, koja je na početku oružanog sukoba u ograničenom obimu vršena uz pomoć Turske ali je ubrzo skoro potpuno prestala.

To što je takva razmena zarobljenika ponovo uspostavljena u pregovorima između dve zaraćene vojske postala je glavna briga prošle nedelje, kada je ukrajinska vojska oborila ruski vojni transportni avion za koji se sada veruje da je prevozio ratne zarobljenike kući.

Nema dokaza da je Zelenski znao da se u avionu nalazi 65 njegovih sunarodnika, koje je zarobila ruska vojska.

Ali kako mi je jedan obavešteni američki zvaničnik rekao, on je svakako bio svestan da razmena zarobljenika traje, već nekoliko nedelja.

Čak i najbolje američke novine teško procenjuju ovaj incident.

„Njujork tajms” je primetio da ako Ukrajina „jeste oborila ruski avion sa ukrajinskim vojnicima, makar i nenamerno, to bi bio bolan udarac u teškom trenutku rata, kada vojska nema municije i osoblja i strahuje da će podrška Zapad će oslabiti“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …