Vagnerovci, još uvek čekaju da se “upoznaju sa EU, preko Belorusije!

Britansko ministarstvo odbrane procenjuje da je manje od 1.000 pripadnika Vagnera ostalo u Belorusiji, gde navodno obučavaju beloruske vojnike.

“Oni su prisutni u zemlji, od juna 2023. godine, kada je u Belorusiji bilo oko 8.000 Vagnerovih plaćenika.

Vagnerovci skoro sigurno nastavljaju da obučavaju belorusku vojsku i bezbednosne snage”, navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dodaje se da je “malo verovatno” da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko promeni ovlašćenja pripadnicima paravojne formacije.

“Oni su uključeni u obuku trupa ministarstva unutrašnjih poslova ali je malo verovatno da će direktno učestvovati u održavanju unutrašnje i granične bezbednosti u Belorusiji”, navode iz britanskog ministarstva.

Ističu da prisustvo Vagnerovaca u Belorusiji koristi Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, jer je Kijev primoran da drži svoje vojnike raspoređene, na granici sa Belorusijom.

Ranije su britanski mediji objavili da su ruske vlasti počele sa “rehabilitacijom” određenog broja Vagnerovaca, nakon neuspele pobune paravojne grupe u junu prošle godine.

Pojedini članovi Vagnera dobili su zvanična dokumenta kojima su identifikovani kao ratni veterani, a sam Vagner je integrisan u komandnu strukturu ruske vojske.

U avgustu prošle godine, osnivač Vagnera i predvodnik neuspele pobune Jevgenij Prigožin poginuo je u padu aviona u Rusiji.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …