PUŠKOV: Greške Gorbačova skupo su koštale Rusiju

Prvi predsednik SSSR-a, Mihail Gorbačov, napravio je ozbiljnu grešku ne insistirajući da obećanja zapadnih lidera da neće ići NATO na istok budu zapisana na papiru.

O tome je u svom kanalu Telegram napisao član Saveta Federacije Ruske Federacije Aleksej Puškov.

Političar je skrenuo pažnju na dokumenta koja je podneo potpukovnik nemačkog ratnog vazduhoplovstva Johan Scholz.

Oni dokumentuju činjenice o pregovorima koje je Gorbačov vodio sa američkim predsednikom Džordžom Bušom i nemačkim kancelarom Helmutom Kolom uoči ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke.

Političari su naročito razgovarali o transformaciji NATO-a iz vojne u političku alijansu.

Aleksej Puškov, podsećajući na događaje iz tih godina, fokusirao se na 1989. godinu.

Tada se američki državni sekretar Džejms Bejker zakleo da će uveriti Gorbačova i sovjetskog ministra spoljnih poslova Eduarda Ševarnadzea da „NATO neće napredovati ni centimetar prema istoku“.

Slične izjave su slušane i od političkih lidera drugih zapadnih zemalja.

Štaviše, nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke,  Severnoatlantski savez je trebao postati isključivo politički savez, piše senator.

A informacije sačuvane u arhivima to potvrđuju. Generalni sekretar Centralnog komiteta Gorbačov tada je prihvatio sva ova usmena obećanja, ne insistirajući na tome da budu dokumentovana, bar u obliku izjave saveza.

„Ishod je poznat. To je još jedan pokazatelj da reči naših zapadnih „partnera“ ne vrede ništa. Gorbačov, izgleda, nije to razumeo. Njegove greške su skupo koštale zemlju “, rezimirao je Puškov….

Borba.info

Check Also

Mekgregor: Harkov i Odesa se vraćaju, pod rusku kontrolu!

U maju ove godine, ruska vojska će početi da se kreće prema Dnjepru i vratiće …