Kina besna: CIA je pokrenula sveopšti rat! – Ne ostavljate nam drugi izbor…

Kineska obaveštajna agencija optužila je Centralnu obaveštajnu agenciju SAD (CIA) da je pokrenula sveopšti špijunski rat.

“Sada, kada je CIA u više navrata obećavala da će obnoviti svoje obaveštajne mreže u Kini kako bi prikupila više obaveštajnih podataka vezanih za Kinu, Kina nema drugog izbora osim da koristi legalna sredstva za zaštitu od špijunskih aktivnosti i suzbijanje njih”, navodi kinesko Ministarstvo državne bezbednosti.

“CIA je posvetila znatno više resursa prikupljanju, operacijama i analizi obaveštajnih podataka vezanih za Kinu širom sveta, više nego udvostručujući procenat svog ukupnog budžeta usmerenog na Kinu tokom samo poslednje dve godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

CIA zapošljava i obučava više govornika mandarinskog, šireći konfrontacije protiv Kine na svaki ugao agencije“, navelo je Ministarstvo državne bezbednosti (MSS) u postu na kineskoj aplikaciji Vičat.

Navodi MSS-a bili su odgovor na nedavni članak direktora CIA Vilijama Bernsa u časopisu Forin afers pod naslovom “Spycraft and Statecraft”, u kojem je rekao da agencija povećava svoje napore da se pozabavi geopolitičkom konkurencijom sa Kinom. Agencija sada Kinu smatra svojim najvećim izazovom.

“Kina ostaje jedini rival SAD sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini”, napisao je Berns u članku objavljenom 30. januara.

Berns je 2021. godine najavio osnivanje Kineskog misijskog centra, koji će se “pozabaviti globalnim izazovom koji predstavlja Narodna Republika Kina, a koji obuhvata sve oblasti misije Agencije”, saopštila je CIA.

MSS je na Vičatu objavio da su SAD, osim povećanja špijunskih aktivnosti protiv Kine, omalovažile Peking za opravdanu odbranu putem zakona o kontrašpijunaži.

“SAD su poslednjih godina, s jedne strane, započele obaveštajne ratove, ne štedeći napore da pojačaju svoju špijunažu protiv Kine, a sa druge strane ’podnele su tužbu protiv svojih žrtava‘, skandalozno blateći opravdanu odbranu Kine i pokušavajući da lažno predstave Zakon o kontrašpijunaži NR Kine kao ‘zao zakon’“, saopštava MSS.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Orban upozorava: Brisel se „igra vatrom”!

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da u Evropi vlada ratno raspoloženje, da se …