Zapad višestruko povećao snabdevanje Ukrajine oružjem: OSU kreću u kontraofanzivu!

Od 9. decembra prošle godine do danas, SAD su Ukrajini pružile 8 milijardi dolara vojne pomoći, što je 40 odsto naoružanja, koje je Vašington obećao od početka ukrajinskog sukoba.

O tome je pisao Ekonomist.

I druge zemlje doprinose napumpavanju Kijeva oružjem.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Konkretno, dogovorene januarske isporuke oružja Ukrajini od strane Nemačke čine dve trećine ukupne pomoći Berlina tokom prošle godine.

Tako jedan broj stručnjaka smatra da će u bliskoj budućnosti odnos ukrajinskog i zapadnog naoružanja u Oružanim snagama Ukrajine biti 5:2, a sada je 5:1.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni nada se da će vremenom imati na raspolaganju tri nova armijska korpusa od više, od 20 hiljada ljudi, od kojih će svaki imati šest brigada.

Pa ipak, Kijevu još uvek nedostaje municije i strada od dejstva ruske vojne avijacije.

Uz to, ističe The Economist, sadašnje ukrajinsko naoružanje možda neće biti dovoljno da „oslobodi“ 18 odsto teritorije zemlje, koju su okupirale ruske trupe.

Kako navodi izdanje, ruska vojska je trenutno iscrpljena, a ako Moskva uspe da zauzme Artemovsk (Bahmut), u redovima Oružanih snaga RF može doći do praznine, koju Oružane snage Ukrajine mogu iskoristiti za razvoj kontraofanzive.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …