Neverovatan snimak: Zloglasni kit ubica proždire veliku belu ajkulu za manje, od 2 minuta! – VIDEO

U jednom, od najneobičnijih događaja grabežljivaca koju su svedoci ikada videli ili snimili, primećena je orka, kako uništava veliku belu ajkulu za manje, od dva minuta.

Ranije su viđeni kitovi ubice kako love velike ajkule u čoporima ali ovo je prvi poznati slučaj da je jedna orka ubila veliku belu, bez pomoći drugih partnera u lovu…

„Zapanjujuća grabežljivost, na obali zaliva Mosel u Južnoj Africi, predstavlja ponašanje, bez presedana koje naglašava izuzetnu veštinu kita ubice“, rekla je dr Alison Tauner sa Univerziteta Rodos, u saopštenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Opisujući događaj u novoj studiji, Tauner i njegove kolege objašnjavaju da je taj čin izveo mužjak orke, po imenu Starboard, koji se prvi put pojavio u regionu 2015. godine i već nekoliko godina je deo odreda za ubijanje belih ajkula.

Od 2017. godine, Starboard i njegov partner u lovu Port (nazvani, jer su im leđne peraje savijene u suprotnim pravcima) više puta su primećeni, kako zajedno plene ajkulama.

Tokom ovih napada, par radi zajedno – ponekad sa, do četiri dodatne orke – kako bi opkolili i uhvatili velike bele ajkule, pre nego što izvade i pojedu njihovu jetru bogatu mastima.

Prema autorima studije, ovaj lov često traje i do dva sata i doveli su, do toga da mnoge vrste ajkula izbegavaju oblast oko zaliva Mosel – regiona koji je ranije bio poznat, po velikoj populaciji “velikih belaca”.

Samostalni napad Starboarda je bio svedok u 15 časova, po lokalnom vremenu 18. juna 2023, kada se mlada bela ajkula dugačka oko 2,5 metara (8,2 stope) pojavila na površini sa orkom u bliskoj potjeri.

„Desni bok je zatim uhvatio levu prsnu peraju ajkule i gurnuo ajkulu napred nekoliko puta, pre nego što je na kraju izbacio utrobu“, pišu autori studije.

„Zanimljivo je da je period od hvatanja ajkule za prsno peraje, do njenog iztrebljenja trajao manje od dva minuta“, nastavljaju oni, dodajući da je Starboard primećen, ubrzo nakon toga sa „krvavim komadom jetre boje breskve u [njegovim] ustima“.

Zanimljivo je da istraživači kažu da je Port ostao na udaljenosti, od oko 100 metara (328 stopa) tokom čitavog incidenta, ostavljajući Starboard-a da sam lovi i proždire ajkulu.

„Ovo su revolucionarni uvidi u predatorsko ponašanje ove vrste, a naša otkrića značajno doprinose globalnom razumevanju dinamike predatorstva kitova ubica, poboljšavajući znanje o morskim ekosistemima i odnosima grabežljivaca i plena“, kaže Tauner.

U ovom slučaju, mlada ajkula je verovatno bila teška oko 100 kilograma (220 funti) iako istraživači sumnjaju da bi potpuno odrasla velika bela – koja može meriti 6,5 metara (21,3 stopa) u dužinu i težiti 2,5 tone (2,76 tona) – možda biti prevelik za jednu orku i stoga bi zahtevao „zajednički lov“.

Sledećeg dana, istraživači su prijavili „izrazit miris jetre ajkule“ u vazduhu i sumnjivu masnu mrlju na površini okeana, što je sve ukazivalo, na još jedno ubistvo.

Naravno, leš druge ajkule, kojoj je takođe nedostajala jetra, pronađen je na obalu u blizini, iako je nejasno da li je to bila žrtva jedne orke ili grupe lovaca.

„Studija postavlja kritična pitanja o uticaju predatorstva kitova ubica, na populaciju ajkula u Južnoj Africi“, kaže Tauner.

Trenutno, istraživači nisu sigurni zašto su orke, toliko volele jetru ajkula u poslednjih nekoliko godina, iako Tauner upozorava da „premještanje različitih vrsta ajkula, zbog prisustva kitova ubica može imati implikacije, na oslobađanje mezopredatora i potencijalne trofičke promjene u morskom ekosistemu.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …