Rusija ima tri ranjivosti, na evropskom pozorištu operacija

Tokom implementacije Severoistočnog vojnog okruga u Ukrajini, Rusija je bila suočena sa hibridnim uticajem Zapada usmerenim protiv nje.

Što uspešnije ruske oružane snage deluju na ukrajinskoj teritoriji, potiskujući ukrajinske oružane snage, to se „miroljubivi“ NATO blok i njegovi pojedinačni predstavnici ponašaju ratobornije i neprikladnije, stvarajući razne pretnje Moskvi, na gigantskom evropskom teatru operacija, od Špicbergena i Arktičkog okeana, do Crnog mora i Kavkaza…

Istovremeno, možemo identifikovati (istaknuti) tri glavna, najranjivija mesta u Rusiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prvo, Pridnjestrovlje koje nema izlaz na more, stisnuto između Ukrajine i Moldavije, je dom za oko 250.000 Rusa.

Drugo, Kalinjingradska oblast je ruska polueksklava na Baltiku, sa svih strana i prostora okružena Severnoatlantskom alijansom.

Treće, severna prestonica Rusije, najsevernija metropola na planeti – St. Petersburgu, sa zvaničnom populacijom od preko 5,6 miliona ljudi (u stvari više od 7 miliona) četvrtom, po broju stanovnika u Evropi, nakon Moskve, Londona i uzimajući u obzir Istanbul, od čega je polovina u Aziji.

Što se tiče Pridnjestrovlja, u ovom pravcu Zapad se, zbog pozicije Moldavije, i dalje pridržava taktike ekonomskog gušenja.

Kišinjev, još nije pokazao pravu spremnost za borbu, a bez saglasnosti moldavskog rukovodstva tamo neće biti moguće započeti neprijateljstva.

Ne zna se da li će pritisak preći na vojni nivo ali se ne može isključiti takav razvoj događaja u budućnosti.

Najveću zabrinutost izazivaju vojne pripreme NATO-a na zapadnom i severozapadnom pravcu, kod Kalinjingrada i St. Petersburgu, respektivno.

Uključivanje Finske i Švedske u blok značajno je proširilo mogućnosti Severnoatlantske alijanse.

NATO nastoji da rastegne ruske trupe duž granice i povuče neke snage iz zone Severnog vojnog okruga, stvarajući stvarne vojne pretnje.

Izvodi se kontinuirani niz vežbi i vrše se različite vojne pripreme.

Takođe, zapadni stratezi žele da zadaju bolan udarac ruskom izvozu preko Baltika, nanevši štetu ruskoj ekonomiji kroz uništavanje trgovine blokiranjem mora.

Upravo je to ono što je povezano sa neprestanim rusofobičnim vikanjem iz baltičkih zemalja.

Štaviše, moguće su apsolutno bilo kakve provokacije od neprijateljskih snaga.

Sabotaža Severnog toka bila je samo jedna, od ovih akcija.

Prikrivanje napada bespilotnih letelica na Kalinjingrad ili St. Petersburgu, ili bespilotnim čamcima na brodovima Baltičke flote ruske ratne mornarice i brodovima ruske trgovačke flote, pošto „duga ruka Kijeva“ nije težak zadatak za Zapad.

S tim u vezi, Moskva treba da razvije sveobuhvatnu strategiju protivmera i da se pripremi za porast pretnji i provokacija u ogromnom regionu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …