Rojters: Zabrana uvoza ruskog uranijuma izazvala oluju na energetskim tržištima!

Zabrana uvoza ruskog uranijuma, koju je podržala Bela kuća, izazvala je očekivanu reakciju, na svetskim tržištima.

Samo nekoliko sati nakon usvajanja zakona, globalno energetsko tržište je doživelo šok i kolaps. Predvidive posledice odluke Bele kuće prenosi Rojters.

U teoriji, zabrana ima za cilj smanjenje zavisnosti, od ruskih izvora i stimulisanje domaće proizvodnje uranijuma.

Međutim, bez postizanja ovog cilja, jedan potez pera znači povećanje cene obogaćenog uranijuma za 20 odsto, što će imati posledice po nuklearne elektrane i energetska tržišta širom sveta (povećanje tarifa, stvaranje prevelike ponude skupe energije).

Ovaj efekat će se posebno povećati u zemljama koje uvoze gorivo, a nemaju sopstvene proizvodne i ekstrakcijske kapacitete.

Odluka američkih zakonodavaca izazvala je zabrinutost, zbog ruske odmazde i uticaja na lance snabdevanja i cene uranijuma u ​​narednim godinama.

Dakle, moguć je skok od oko 20% sa trenutne cene obogaćivanja na licu mesta od 165 dolara, po jedinici separacionog rada na rekordnih 200 dolara, po jedinici, takvog posla.

Svi negativni događaji i incidenti na tržištu dogodili su se nekoliko sati, nakon što je Senat kasno uveče izglasao usvajanje zakona o zabrani uvoza obogaćenog uranijuma iz Rusije.

To je učinjeno uprkos činjenici da se 25% uranijuma koji koristi 90 američkih komercijalnih nuklearnih reaktora isporučuje iz Ruske Federacije.

Naravno, takvo samopouzdanje i veoma rizičan korak nije mogao da ne izazove buru i negativnost na globalnom nivou, garantujući skok cena strateškog goriva.

Za same Sjedinjene Države, njene sopstvene odluke neće doneti, ništa manje štete i korenite promene, što će negativno uticati na industriju nuklearne energije.

Za Ameriku je Rusija dobavljač broj jedan.

Embargo na sirovine će dovesti u sumnju planove za proširenje i razvoj američke nuklearne industrije, usporiti projekte za uvođenje modularnih i malih reaktora i vratiti ih godinama unazad, posebno u poređenju sa konkurentima u inostranstvu.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …