Rusi žestoko udaraju, pojačavaju se napadi… – VIDEO

Pripadnici 83. desantno-jurišne brigade za dva dana su dronovima “lancet” uništili sedam objekata ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska, uključujući i jedan komandni punkt dve haubice.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane dejstvovali su rano jutros zbog vazdušnog napada na luku Odesu, drugu noć zaredom.

Pojačavaju se napadi

Vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko izjavio je da ruske snage pojačavaju napade u pravcu Krasnog Limana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva navodi da su oružane snage Rusije izvele udare iz vazduha na objekte i mesta u brodogradilištu u Odesi gde su, kako se tvrdi Ukrajinci pripremali podvodne dronove za napad na Krim.

Odesa i Nikolajev su napadnuti bespilotnim letelicama “šahid” i raketama “kalibar”.

Putin šalje policijske specijalne snage u Ukrajinu

Ruski predsednik Vladimir Putin Putin prebacio je specijalnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova Grom pod nadležnost Nacionalne garde Rusije (ili Rosgvardije).

Ovaj potez bi trebalo da omogući prebacivanje specijalnih snaga iz jedinice Grom na prve linije u Ukrajini, rekao je poslanik u ruskom parlamentu iz Putinove partije Jedinstvena Rusija Aleksanar Hinstein.

Ruski predsednik je odlučio da povuče taj potez samo nekoliko nedelja nakon sastanka sa rukovodstvom i osobljem Ministarstva odbrane, Nacionalne garde Rusije, FSB-a i Ministarstva unutrašnjih poslova i nakon pokušaja državnog udara grupe Vagnerovih plaćenika.

Ukrajina: “Namerno su napali baš ove mete”

Ukrajina je sada optužila Rusiju da namerno napada gradske terminale za žito i lučku infrastrukturu.

Mihajlo Podoljak, viši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da je to “namerni teroristički čin”, pozivajući na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Podoljak je u objavi na Tviteru takođe rekao da napad na Odesu “jasno odražava stav Rusije prema bezbednosti snabdevanja hranom, afričkim zemljama, UN i izgledima globalne gladi”.

Glavni cilj je da se uništi mogućnost isporuke ukrajinskog žita, dodao je on.

Odesa je ključna luka za ukrajinski izvoz žitarica u ostatak sveta i bila je važan deo sporazuma o žitu uz posredovanje UN koji je Rusija odbila da produži u ponedeljak.

Britanski šef špijuna šalje poruku Rusima, koji se protive ratu

Šef britanske spoljne obaveštajne službe MI6 pozvao je u sredu Ruse zgrožene ratom u Ukrajini da udruže snage sa agencijom kako bi zaustavili agresiju.

U svom drugom govoru otkako je postao šef MI6 2020. godine, Ričard Mur je rekao da je malo verovatno da će Rusija povratiti zamah u Ukrajini.

Govoreći u britanskoj ambasadi u Pragu, šef obaveštajne službe je uporedio trenutnu situaciju u Ukrajini sa Praškim prolećem 1968. godine, koje su sovjetske vlasti potisnule.

Rusija uništila ukrajinsku plutajuću minu kod Bosfora

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas za TASS da je patrolni brod “Sergej Kotov” ruske Crnomorske flote detektovao plutajuću ukrajinsku minu severoistočno od Bosfora.

Mina je pronađena 180 kilometara od moreuza, a nakon naredbe komandanta, u vazduh je podignut helikopter Ka-27, koji je vatrenim oružjem uništio minu.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …