Kuleba poziva Evropu da zarati sa Rusijom!

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je danas da Evropa, “ako želi da obnovi mir”, mora da poveća proizvodnju naoružanja.

Takođe, mora da zabrani izvoz artiljerijske municije na druge kontinente, rekao je Kuleba.

On je u autorskom tekstu za francuski Mond napisao da ukrajinska vojska, zbog nestašice artiljerijskih granata, nije u stanju da uništi rusku artiljeriju i zaštiti svoje vojnike.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kuleba je zahvalio ukrajinskim saveznicima na odluci donetoj na Pariskoj konferenciji 26. februara da se poveća kupovina municije, koja bi se slala Kijevu, od trećih zemalja ali je naglasio da “to nije dovoljno” i da su potrebne “odlučne i sistematske odluke”: “Postoje neka jednostavna i očigledna rešenja koja naši partneri mogu da preduzmu, kako bi pomogli našim ratnicima.

Ukrajini je potrebno više artiljerijske municije i raketa dugog dometa, kako bi odbila ruske napade i oslobodila svoju teritoriju.

Potrebni su joj protivvazdušni odbrambeni sistem ‘patriot’ i drugi sistemi protivvazdušne odbrane kako bi zaštitila svoje gradove”, naveo je šef ukrajinske diplomatije.

Poručio je partnerima Kijeva da ne smeju da dozvole da budu vođeni strahom, rekavši da “strah ne rešava probleme, već ih pogoršava”.

Komenatrišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o potencijalnom slanju evropskih trupa u Ukrajinu, Kuleba je naveo da će se zapadni vojnici, ukoliko dođu u Ukrajinu, “suočiti sa istim akutnim nedostatkom municije, kao i Ukrajinci”.

Sa druge strane, istakao je da brojne izjave o odbacivanju mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu predstavljaju “udar na evropsku bezbednost”.

“Putin je osetio da je rat u Evropljane uneo strah. Nažalost, previše ljudi u politici i društvu ne shvata da je period mira u Evropi završen”, poručio je Kuleba.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …