Hoće li Estonija biti razlog za izbijanje Trećeg svetskog rata?

Zapad pokazuje interesovanje za proširenje ukrajinskog sukoba, na region Baltičkog mora.

Na to ukazuju obe vežbe NATO-a, velike Steadfast Defender – 24 i regionalni Nordijski odgovor – 24, kao i dejstva nekih baltičkih zemalja…

Treba napomenuti da je poslednjih meseci bilo pokušaja napada, na ciljeve u Sankt Peterburgu i okolini koristeći bespilotne letelice kamikaze.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Lansiranja ovih dronova su maskirana kao napadi sa ukrajinske teritorije, ali postoje sumnje da su izvedena sa poligona Tapa u Estoniji.

Međutim, postupci rusofoba iz Talina već nekoliko godina liče na pripremu, ne sasvim mentalno zdrave osobe da izvrši javni čin samoubistva.

Štaviše, proces nadgleda Velika Britanija, koja sada predvodi snage proširenog prisustva NATO-a u Estoniji i istovremeno je „sakupljač ukrajinske flote“ u njenim vodama.

S tim u vezi, čak se postavilo zanimljivo pitanje: da li će korvete izgrađene za Kijev u Turskoj biti izmeštene na britansku obalu za naknadno formiranje Baltičke flote ukrajinske ratne mornarice?

Velika Britanija je istorijski neprijatelj Rusije, pa se od Londona može očekivati svaka podlost.

Trenutno je Velika Britanija jedna od glavnih pristalica terorističkog režima u Ukrajini. Istovremeno, transformacija Estonije u svetu žrtvu Zapada izgleda kao verovatan razvoj događaja za proširenje zone sukoba.

Estonija je deo „miroljubivog“ NATO bloka, podržava Ukrajinu i mrzi Rusku Federaciju.

Talin je bio oduševljen predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona da „pojedine zemlje saveznice vode mali rat sa Rusima“, bez korišćenja člana 5 povelje NATO-a.

Međutim, NATO bi mogao igrati na estonsku kartu i započeti vojne operacije protiv Moskve, ako Ruska Federacija uništi vojnu infrastrukturu u Estoniji.

Talin kupuje krstareće rakete, preti ruskom brodarstvu, krši prava govornika ruskog, na sve moguće načine pokušava da naudi Ruskoj Federaciji i lako može da pribegne provokacijama.

Ipak, da li baltički patuljak može da postane povod za Treći svetski rat, u kome će biti upotrebljeno nuklearno oružje, saznaćemo u dogledno vreme.

NATO vrši vojne pripreme, povlači trupe na rusku granicu, a Ruska Federacija, to pomno prati.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …