Vojska EU nije neophodna!

Države članice EU treba da daju prioritet zajedničkom radu i povećanju saradnje između 27 nacionalnih vojski, a ne da grade vojsku širom bloka, rekao je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel za Politico’s Plaibook.

Komentari su uslijedili nakon što je Evropska komisija (EK) u utorak predstavila svoju strategiju za jačanje evropske odbrambene industrije, pozivajući na racionalizaciju nabavke oružja među državama članicama i smanjenje zavisnosti, od američke odbrambene industrije…

U intervjuu objavljenom u sredu, Borel je insistirao da je “odbrana nadležnost države članice” i da poenta “nije u tome da ima vojsku EU”, već da sve vojske bloka treba da budu u stanju da “bolje rade zajedno”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njegovo mišljenje ponovila je i nemačka evroposlanica Hana Nojman, koja je sugerisala da „nema smisla pozivati evropsku vojsku“ kada države članice ne mogu, ni da proizvedu dovoljno municije da bi se branile ili podržavale svoje najbliže partnere.

Kako je istakao Borel, EU je zbog sve veće potražnje morala više da se okrene uvozu ali to treba činiti na kooperativan način.

„Fragmentaciju treba rešavati saradnjom“, rekao je diplomata, sugerišući da će nova strategija EK podstaći zajedničku nabavku odbrambenih kapaciteta i projekata, od zajedničkog evropskog interesa.

U međuvremenu, potpredsednica EK Margrete Vestager otkrila je da je preko 108 milijardi dolara potrošeno, na nabavku odbrane u prvih 16 meseci ukrajinskog sukoba ali da je skoro 80 ​​odsto, tog iznosa urađeno van EU, uglavnom u SAD.

“Ovo više nije održivo – ako je ikada bilo”, rekao je Vestager.

Zabrinutost u EU u vezi sa pouzdanošću Vašingtona u strateškim pitanjima nedavno je pojačana u svetlu komentara bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji sugeriše da ne treba očekivati da SAD brane evropske saveznike koji odbijaju da ispune svoje obaveze o vojnim troškovima prema NATO-u.

Tramp je takođe insistirao da ostatak vojnog bloka treba da pošalje Ukrajini najmanje onoliko pomoći, koliko su SAD do sada poslale.

Predsednik Džo Bajden kritikovao je izjave svog verovatnog protivnika, na predstojećim izborima ove godine, opisujući Trampove komentare o NATO-u kao „apsolutno bizarne” i sugerišući da su evropski lideri „na smrt uplašeni” njegovim pretnjama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …