Dramatičan izveštaj litvanskih špijuna: Spremaju se i nisu sami!

Ruska vojska sprema se za dugotrajne napetosti i sukobe s državama NATO-a u regionu Baltičkog mora, dok Kremlj širi svoje vojne sposobnosti prema zapadu.

To je izveštaj špijunskih agencija Litvanije.

U njemu se navodi i da Ruske oružane snage sve više koriste vazdušne, pomorske i nuklearne kapacitete za projektovanje ruskog potencijala na Baltik.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Radi se o velikom prestrojavanju ruskih oružanih snaga u zapadnim regionima, navode vojska i obaveštajnih agencija Litvanije.

Ali, kako se dodaje, izgradnja potrebne infrastrukture i opremanje jedinica ljudstvom i naoružanjem trajaće “najmanje nekoliko godina”.

“Radi se o nadoknađivanju gubitaka u Ukrajini i stvaranju novih mogućnosti za dugotrajnu konfrontaciju sa Zapadom”, preneo je Blumberg.

Podseća se da je u i estonska obaveštajna služba procenila nedavno u svom izveštaju da će Rusiji trebati tri, do pet godina da obnovi svoju vojnu mašineriju u dovoljnoj meri da predstavlja direktnu pretnju zapadnom vojnom savezu.

Navodeći drugu pretnju u regionu, u izveštaju stoji da je Belorusija postigla napredak u izgradnji “verodostojne nuklearne sposobnosti” na svojoj teritoriji, nakon što je Rusija prošle godine najavila da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u toj zemlji.

Od tada je vlada u Minsku obnovila infrastrukturu nuklearnog skladištenja i obučila svoje vojno osoblje za upravljanje nuklearnim sistemima.

Beloruske snage imaju na raspolaganju dva resursa za potencijalno lansiranje nuklearnog oružja – jurišne avione Su-25 bazirane u bazi “Lida”, blizu granice s Litvanijom, te mobilne raketne sisteme “Iskander-M” u Asipovičima u središnjoj Belorusiji.

“Rusija sve više pribegava ucenama i pretnjama, uključujući korišćenje nuklearne retorike, kako bi prisilila Zapad da smanji svoju podršku Ukrajini”, stoji u tom izvetaju.

Kao znak protivljenja pristupanju Finske NATO savezu, Kremlj je prošle godine rasporedio brodove sposobne da nose krstareće projektile “Kalibar” na jezeru Ladoga, u regionu Karelija, blizu finske jugoistočne granice.

Moskva je takođe podigla teške bombardere Tu-22M3, kako bi izveli pet letova iznad Baltičkog mora tokom prošle godine, dok godinu pre nije bilo, niti jednog takvog manevra.

Takođe, obaveštajne agencije u Rusiji i u Belorusiji, sve su agresivnije u pronalaženju pogodnih meta za regrutovanje, pri čemu je rastuća beloruska dijaspora izložena najvećem riziku da ih agenti proganjaju, objavile su obaveštajne agencije Litvanije.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …