Šta Orban ima protiv Ukrajine, a drugi nemaju?

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da bi mogao “da povuče ručnu kočnicu” za buduću finansijsku pomoć Ukrajini.

On je to izjavio nakon što je stavio veto na paket evropske pomoći vredan 50 milijardi evra, namenjen njegovom komšiji kao pomoć za preživljavanje sledeće tri godine.

Nije ovo prvi put da se suprotstavio svojim kolegama iz Evropske unije, koji daju sve od sebe da pomognu Kijevu da izdrži rat protiv Rusije, piše BBC.

Šta Orban ima protiv Ukrajine?

Međutim, nevoljno je pustio Ukrajinu i Moldaviju da započnu formalne pregovore o ulasku u EU i tu ideju zapravo nije podržao.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Izlaskom iz prostorije dopustio je da ostalih 26 čelnika EU jednoglasno glasa za spomenuto ali je to kasnije proglasio “lošom odlukom”, koju bi Mađarska mogla zaustaviti bilo kada u budućnosti.

Koji problem Viktor Orban ima s Ukrajinom?

Tvrdi da je njegov stav i pragmatičan i konstruktivan, iako postoji očigledna lična antipatija između njega i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Dok drugi čelnici EU stoje u redu na samitu u Briselu kako bi se fotografisali s ukrajinskim čelnikom, Orban se okreće na drugu stranu.

Prošlog vikenda Zelenski je razgovarao s Orbanom na inauguraciji novog predsednika Argentine. Ukrajinski predsednik kasnije je objasnio da ga je pitao za razlog zbog kog Mađarska blokira članstvo Ukrajine u EU.

Čini se da je Orban prilično opušteniji s Vladimirom Putinom nego sa Zelenskim i najbliži je saveznik ruskog predsednika u Evropi.

Orban tvrdi da Ukrajina ne može dobiti rat

Pažljivo je sledio liniju osude ruske invazije, ali se klonio kritikovanja njenog predsednika, a nedavno je postao prvi zapadni čelnik koji se s njim susreo od aprila 2022. godine.

“Mađarska nikada nije htela da se sukobi s Rusijom, uvek je želela da prošiti kontakte”, citira ruska državna televizija Orbanove reči Putinu kada su razgovarali u Pekingu u oktobru. Neki izveštaji sugerišu da je čak prihvatio Putinov izraz za rat – “specijalna vojna operacija”.

Prizor čelnika EU i NATO-a koji se rukuje s Vladimirom Putinom razbesneo je Orbanove zapadne saveznike. Američki ambasador u Budimpešti požalio se da “Mađarska moli za poslovne dogovore” dok Rusija napada ukrajinske civile.

Mađarski premijer tvrdi da Ukrajina ne može dobiti rat i da bi saveznici trebalo da je uvere da zatraži trenutni prekid vatre, nakon čega bi usledili pregovori.

Letos je upozoravao da će ukrajinska protivofanziva propasti i pokazalo se da je bio u pravu.

Protivio se sankcijama EU za rusku naftu i plin i odbija da dopusti da vojna pomoć EU ili NATO-a dođe u Ukrajinu. Kaže da snabdevanje Kijeva oružjem samo produžava agoniju.

Stopirao zadnji paket pomoći Ukrajini

Orban je odlučio da stavi veto na poslednji paket pomoći Ukrajini jer kaže da novac mađarskih poreznih obveznika ne bi trebalo da ide protiv njihovih interesa.

Kaže da bi pristupanje Ukrajine bilo katastrofa za EU, uključujući i mađarske poljoprivrednike. Oduzelo bi i kohezijska sredstva Mađarima i drugima.

Ukrajinu ne vidi kao buduću članicu EU, već kao tampon-zonu između EU i Rusije. To je gledište koje se ne razlikuje toliko od Putinove vizije “neutralne i demilitarizovane” Ukrajine.

Jedan visoki mađarski diplomata rekao je za BBC da je sukob u Ukrajini bio “međuslovenski građanski rat”, ilustrirajući tendenciju u Orbanovoj vladajućoj stranci da gleda na svet u etničkim okvirima.

Mađarska nije bila ravnodušna prema učincima ruske invazije.

Osigurala je znatnu humanitarnu pomoć i pomogla stotinama hiljada ukrajinskih izbeglica na putu prema drugim zemljama EU. Oko 25.000 ostalo ih je u Mađarskoj i prima državnu pomoć.

Oštra Orbanova igra

Ali Orban tvrdi da istorija često dokazuje da je u pravu. Ističe da čak i njegovi najžešći kritičari tokomm migracione krize 2015/2016. sada usvajaju njegove politike, uključujući podizanje ograda i pokušaje slanja azilanata izvan Evrope, u zemlje poput Ruande, Libije i Tunisa.

Drugi deo politike njegove vlade je potpora mađarskim manjinama u susednim zemljama, uključujući i oko 100.000 etničkih Mađara u zapadnoj Ukrajini.

Desetine etničkih Mađara ubijeni su ili ranjeni u borbama za Ukrajinu. Hilajde su izbegle ili se nisu vratile kući s radnih mesta u EU nakon početka ruske invazije u februaru 2022.

Od 2017. Orbanova vlada je u sporu s Kijevom oko ukrajinskog zakona o obrazovanju, koji je otežavao učenje mađarskog u ukrajinskim školama.

Igrajući oštro, Orban je blokirao sastanke komisije NATO-Ukrajina. Uoči ovonedeljnog ssamita EU Ukrajina je donela novi zakon, koji daje pravo Mađarima i drugim “nacionalnostima EU” da govore i uče na vlastitom jeziku.

No ovu promenu je lider vladajućeg Fidesza u mađarskom parlamentu Mate Kocsis odbacio kao “kozmetičku i beznačajnu”.

Nezvanične procene pokazuju da je u Ukrajini ostalo samo 50.000 etničkih Mađara, a neprijateljstvo prema njima raste.

“Svaki put kad Orban otvori usta, naša situacija postaje gora”, rekao je jedan bivši pristalica tvrdokorne linije mađarskog premijera za BBC u Muhačevu, središtu Mađara u Zakarpatskoj oblasti u Ukrajini.

Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …