Sinod Ruske pravoslavne crkve osudio postupke Rumunske crkve, u Moldaviji i Ukrajini!

Stvaranje Rumunske pravoslavne crkve u Ukrajini, kao i pokušaji da Rumunska patrijaršija vrati moldavske sveštenike u Besarabsku mitropoliju, protivreče se svetim kanonima.

Članovi Svetog sinoda izrazili su snažno neslaganje sa ovim rezolucijama…

O tome pišu RIA Novosti pozivajući se na predsednika Sinodalnog odeljenja Moskovske Patrijaršije za odnose Crkve sa društvom i medijima Vladimira Legoidu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako se nastavi sa odgovarajućim pokušajima, oni će imati strašne posledice po jedinstvo pravoslavlja i odnose između Ruske i Rumunske crkve, rekao je on posle sastanka Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Legojda je naglasio da odluke Sinoda Rumunske crkve postuliraju da su svo rumunsko pravoslavno sveštenstvo i njihova pastva iz Moldavije koji se vraćaju u Besarabsku mitropoliju kanonsko sveštenstvo, kao i blaženi vernici.

Svaka disciplinska mera koja je usmerena protiv njih, na osnovu njihovog članstva u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi je nevažeća, napomenuo je on.

U poruci se navodi da je na osnovu toga Besarabska mitropolija Rumunske crkve, prihvatila bez otpusta jedan broj sveštenstva Moldavske pravoslavne crkve kojima je zabranjeno služenje.

Prethodno je Vladimir Putin izjavio da u Ukrajini pokušavaju da prodube crkveni raskol zabranom kanonske pravoslavne crkve.

Krajem avgusta prošle godine raskolnici Ukrajinske pravoslavne crkve (PCU) zauzeli su dve crkve kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u dva sela u Hmeljničkoj oblasti, uprkos želji rektora i parohijana da ostanu pod jurisdikcija UPC.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …