Britanija ‘u ratu’ sa Rusijom

Velika Britanija mora da donese “teške odluke”, kako bi se suprotstavila “pretnjama” koje predstavljaju Rusija i Kina, rekao je Ričard Dearlav.

Britanija je u „sivom ratu” sa Rusijom ali ni vlasti, ni javnost ne shvataju situaciju dovoljno ozbiljno, upozorio je bivši šef čuvene špijunske agencije MI6 Ričard Dirlav…

Britanska vojska ne dobija dovoljno novca da se suprotstavi “pretnjama” koje predstavljaju Moskva i Peking, rekao je Ričard Dirlav, koji je bio na čelu britanske tajne obaveštajne službe, između 1999. i 2004. godine u intervjuu za Politico, u petak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Saopštenje je usledilo nakon prošlonedeljne objave budžeta Ujedinjenog Kraljevstva za sledeću finansijsku godinu, u kojem nije došlo do povećanja potrošnje za odbranu.

Ostaje na 2% BDP-a zemlje.

„Ako biste zaustavili nekoga na ulici ovde u Velikoj Britaniji i pitali ga da li misle da je Britanija u ratu, gledali bi vas kao da ste ludi.

Ali mi smo u ratu – mi smo u sivom ratu sa Rusijom i ja pokušavam da podsetim ljude na to“, rekao je bivši šef špijuna.

Britanske vlasti „moraju da donesu neke teške odluke, a bojim se da su teške odluke, upravo sada pred nama”.

Trebalo bi da potrošimo najmanje 2,5 odsto na odbranu, insistirao je.

„Hitno moramo da napravimo, još brodova. Treba nam mnogo veća mornarica. I treba nam više kopački na terenu, za ime Boga“, naglasio je Dearlav.

Borbe između Rusije i Ukrajine pokazale su važnost ljudstva na savremenom ratištu, rekao je 79-godišnjak.

Veličina britanske vojske smanjena je za više od 26.000 od 2006. godine i trenutno ima nešto više, od 74.000 vojnika sa punim radnim vremenom.

Prošlog meseca, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Veliku Britaniju da je „direktno umešana“ u sukob između Moskve i Ukrajine.

On je reagovao na izveštaj Tajmsa u kojem se tvrdi da je šef britanskih oružanih snaga admiral Toni Radakin „pomogao Ukrajincima u njihovoj strategiji da unište ruske brodove i otvore Crno more“.

Prema rečima Peskova, za Moskvu „nije tajna“ da Britanci Kijevu „pružaju različite oblike podrške“, poput „ljudi na terenu i obaveštajne službe“.

U februaru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je Velika Britanija bila „još agresivnija, razrađenija u svojoj provokativnoj asertivnosti“ prema Moskvi, od bilo koje druge zapadne nacije, tokom sukoba.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od vodećih pobornika Ukrajine u Evropi otkako su borbe počele, pre više od dve godine, obećavši 12 milijardi funti (15,2 milijarde dolara) ukupne pomoći Kijevu, uključujući 7,1 milijardu funti (9 milijardi dolara) vojne pomoći.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …