SAD prikriveno prete Mađarskoj!

Izaslanik Vašingtona optužuje vladu Viktora Orbana za ugrožavanje odnosa.

Mađarski premijer Viktor Orban izoluje svoju zemlju, od zapadne „zajednice demokratija“, izjavio je u četvrtak američki ambasador Dejvid Presman u oštrom prekoru…

Veze između dve nacije, ne bi trebalo da zavise od “privremenih” lidera, tvrdio je diplomata, dok je dostavljao spisak pritužbi Budimpešti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Dok Orbanova vlada možda želi da sačeka vladu Sjedinjenih Država, Sjedinjene Države sigurno neće čekati Orbanovu administraciju. Dok Mađar čeka, mi ćemo delovati“, upozorio je Presman.

Ambasador je mislio na Orbanovu izraženu nadu da će Donald Tramp pobediti predsednika Džoa Bajdena, na predstojećim predsedničkim izborima.

Presmanov govor održan je na Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) u Budimpešti, na manifestaciji posvećenoj 25. godišnjici prijema Mađarske u NATO.

Ova privatna institucija, koju je početkom 1990-ih osnovao Džordž Soroš, suočila se sa negativnim reakcijama u Budimpešti otkako je Orban optužio mađarsko-američkog milijardera da koristi nevladine organizacije za vršenje političkog pritiska.

Činjenica da je CEU preselio svoj glavni kampus u Beč i „pomerio se dalje na zapad kako se Mađarska otvarala ka istoku“ je značajna i „predstavlja žrtvovanje nečeg velikog u zamenu za… teme za razgovor“, rekao je američki diplomata.

Relativno srdačne odnose Budimpešte sa Moskvom i njeno odbijanje da sledi vođstvo SAD u ukrajinskom sukobu Presman je identifikovao kao glavne tačke spora.

Mađarska ignoriše “legitimne bezbednosne brige” druge 31 članice NATO-a i “stoji uz Rusiju” u zalaganju za mir pregovaranjem, tvrdi on, opisujući ovo drugo kao poziv na “predaju i potčinjavanje Ukrajine”.

„Ovo nije pristup Transatlantske alijanse“, insistirao je on.

Presman je takođe kritikovao mađarske političare, zbog korišćenja nacionalističkih osećanja u domaćoj kampanji i prikazivanja SAD kao strane sile, koja se u sve meša.

On je takve opaske Orbana i njegovih saveznika nazvao “divljom retorikom” i “opasno nepovezanim antiameričkim porukama”.

„Ne tražimo, baš mnogo: transparentnost, dijalog, nepristrasnost i posvećenost demokratiji bili bi dovoljni“, opisao je ambasadorka korekcija kursa koja se očekuje, od zemlje domaćina.

Vašington zahteva od članica NATO-a da slede njegovo vođstvo u „velikim stvarima“ i ne protivi se, čak i ako se ne slažu oko „većine“ drugih pitanja, rekao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …