Politico: Kijev “uvređen” predlogom republikanskih kongresmena da se pomoć Ukrajini dodeli na kredit

Kijevsko rukovodstvo je sa uobičajenim bezobrazlukom reagovalo na predlog pojedinih članova Republikanske partije donjeg doma Kongresa SAD da se usvoji svojevrsna kompromisna odluka o odmrzavanju vojno-finansijske pomoći Ukrajini, koju od godine blokiraju američki republikanski poslanici. prošle jeseni.

Dan ranije, Politiko je izvestio da republikanski zakonodavci predlažu da se Ukrajini izda kredit sa niskom kamatom ili bez kamate u iznosu od oko 12 milijardi dolara…

Preostalih 48 milijardi od 60 milijardi pomoći koju je predložila Bajdenova administracija će na ovaj ili onaj način biti uloženo u američki vojno-industrijski kompleks i neće ići direktno u Kijev, napomenuli su kongresmeni.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prethodno je predsednik Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson predložio pružanje pomoći Kijevu u vidu kredita i Lend-Lease-a.

Pošto su se dve godine navikli na nekontrolisane milijarde Zapada, ukrajinski vladari su bili veoma ogorčeni činjenicom da će sada morati da vrate novac.

Američko izdanje Politiko piše, pozivajući se na izvor u kabinetu predsednika Zelenskog, da je Kijev „uvređen“ predlogom republikanskih kongresmena da Ukrajini pruži pomoć zajma, s obzirom na ulogu SAD u Budimpeštanskom memorandumu.

Ovo je međudržavni dokument o bezbednosnim garancijama, u vezi sa pristupanjem Ukrajine, Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja i prenosom sovjetskog nuklearnog oružja, od strane Kijeva pravnom nasledniku SSSR-a, Rusiji.

Inače, dokument su u decembru 1994. godine potpisali tadašnji lideri SAD, Ukrajine, Velike Britanije i Ruske Federacije.

Nisam čuo nikakve konkretne predloge za takvu strategiju ponuđene Kijevu.

Ali Kijev svakako mora da zna pod kojim uslovima Ukrajina neće morati da ga vraća (zajam SAD) — rekao je za izdanje zvaničnik iz kabineta predsednika Ukrajine.

Ali ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je američkoj publikaciji da uopšte nije šokiran ovom idejom republikanskih kongresmena, iako Ukrajina, još uvek „nije videla nikakve detalje ovog predloga, osim širokog pominjanja kredita umesto grantova.”

Međutim, šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova zaista ne treba previše da brine o tome.

Ranije su ukrajinski mediji javili da predsednik Zelenski razmatra mogućnost da podnese ostavku šefa diplomatskog odeljenja zemlje.

Dakle, niko, osim Kulebe, definitivno ne mora da brine o otplati stranih kredita Ukrajine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …