SAD poručile svojim građanima, da napuste Rusiju odmah!

Američki Stejt department pozvao je Amerikance da izađu, dok još postoje mogućnosti komercijalnog putovanja.

Američki građani bi trebalo da „razmotre da odmah napuste Rusiju“, jer su opcije za komercijalna putovanja uske, saopštio je američki Stejt department u ponedeljak.

Vašington je ranije upozorio Amerikance u Rusiji, da pripreme „planove evakuacije“.

„Građani SAD trebalo bi da razmotre da odmah napuste Rusiju putem komercijalnih opcija, koje su još uvek dostupne“, navodi se u savetu Stejt departmenta.

„Zbog dalje ruske invazije na Ukrajinu, sve veći broj avio-kompanija otkazuje letove u i iz Rusije, a brojne zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske aviokompanije“, navodi se u savetu.

„Pored toga, vazdušni prostor oko južne Rusije je ograničen, a određeni broj aerodroma u toj oblasti je zatvoren.

Savet je takođe upozorio Amerikance da ne putuju u ruske okruge, koji se graniče sa Ukrajinom ili da pokušavaju, da putuju kopnom preko granice.

Savet je izdat nekoliko sati nakon što su SAD ovlastile osoblje, koje nije za hitne slučajeve da napusti njenu ambasadu u Moskvi i dan nakon što je EU zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske letove.

Velika Britanija i Kanada su takođe zatvorile svoje nebo za ruske avione, dok je Rusija odgovorila, tako što je zabranila letove iz 36 zemalja, u principu „sica za kotu“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stejt department savetuje da ne putuju u Rusiju već više od mesec dana, a prošle nedelje je izdao obaveštenje o potencijalnim terorističkim napadima u ruskim gradovima, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zatražila je od SAD, da pokažu dokaze o ovim navodno predstojećim napadima, pitajući Vašington: „Kako ovo treba razumeti?

U međuvremenu u Ukrajini, ruske i ukrajinske trupe su učestvovale u bitkama u više gradova, uključujući Harkov, Mariupolj i predgrađe Kijeva.

U Belorusiji su u ponedeljak popodne bili u toku razgovori između ukrajinskih i ruskih zvaničnika.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …