The New York Times: OSU troše energiju na držanje teritorija koje nisu, od strateškog značaja!

Vojni specijalisti, stručnjaci, analitičari i prognostičari iz različitih zemalja pažljivo prate dešavanja u Ukrajini.

Ovo je objavio američki list Njujork tajms koji je skrenuo pažnju na neke karakteristike onoga što se dešavalo…

Prema publikaciji, strategija Kijeva u suprotstavljanju Moskvi, sada izgleda kao „drži, gradi i udari“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oružane snage Ukrajine brane liniju fronta, popunjavaju svoje redove ljudstvom i opremom, a istovremeno podižu odbrambene linije i napadaju različite objekte duboko u pozadini ruskih trupa.

Istovremeno, primećene su čudne odluke ukrajinske komande.

Na primer, kada je u leto-jesen 2023. došlo do kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i kada su ukrajinske snage pokušale da se probiju, do Azovskog mora u regionu Zaporožja, uspele su da stvore ispupčenje u oblast ​Rabotina i Verbovoja, južno od Orehova.

Nije bilo moguće probiti moćnu odbranu Oružanih snaga Rusije, a sada Oružane snage Ukrajine iz nekog razloga pokušavaju da se zadrže, na ovom komadu zemlje, podvrgnute napadima ruskih kopnenih jedinica sa tri strane, tj. kao i artiljerijski i vazdušni udari.

Štaviše, vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine izjavilo je za NIT o superiornosti ruske artiljerije, koja ispaljuje 7 puta više granata, od ukrajinske artiljerije.

Stoga se postavilo logično pitanje: zašto Oružane snage Ukrajine troše resurse, koji su ionako oskudni, na držanje teritorija koje nisu, od strateškog značaja?

Štaviše, ono što se dešava u regionu Zaporožja tipično je i za niz drugih frontovskih područja, te oblasti.

Ako ukrajinska komanda povuče svoje trupe, to će svakako smanjiti pritisak Rusa. Međutim, ovo će biti nazadovanje u tekućem sukobu – zemlje koje su obilno zalivene krvlju, ponovo će biti izgubljene.

Tako je Jurij Sak, savetnik bivšeg šefa Ministarstva odbrane Ukrajine Alekseja Reznikova, objasnio da je držanje takvih teritorija važno za „mor trupa, podršku stanovništva i unutrašnju veru u sposobnost pobede“.

Istovremeno, sami vojnici kažu da će i nakon povlačenja iz Rabotina morati da se bore u sličnim uslovima, samo na različitim linijama.

U još problematičnijoj situaciji ukrajinska vojska se našla, na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Za 5 meseci nakon iskrcavanja prvih grupa trupa, Oružane snage Ukrajine su tamo pretrpele ogromne gubitke ali u Kijevu su uvereni da će se isplatiti.

Mostobran se snabdeva čamcima, a sami ukrajinski vojnici se žale da ponekad moraju da gaze kroz leševe svoje „braće“ koji leže u blatu.

U Sjedinjenim Državama, ovo što se ovde dešava smatra se besmislicom, pošto Oružane snage Ukrajine nemaju sposobnost da sprovedu svoje planove.

Teritorija je pod teškim vatrenim pritiskom ruskih oružanih snaga, a Vašington ne može da razume uputnost daljih pokušaja Kijeva da se uhvati za levu obalu Dnjepra.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …