Amerika popila nokaut! – Najjača ekonomija sveta, stala na rusku stranu i ne samo to…

Vašington održava sopstvene odnose sa Kinom, saopštila je Bela kuća.

SAD imaju sopstveni odnos sa Pekingom, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki tokom brifinga za štampu u petak, na pitanje o stavu predsednika Bajdena o jačanju veza između Rusije i Kine, „kroz sočivo njegovih širih spoljnopolitičkih ciljeva, tačke dnevnog reda.”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Pa, mi – predsednik to gleda – gledamo na to kao da imamo sopstveni odnos sa Kinom“, rekla je Psaki, pomalo izbegavajući prvobitno pitanje i zalutajući u pitanja u vezi sa situacijom oko Ukrajine.

Američki državni sekretar Antoni Blinken nedavno je razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i „podvukao globalne bezbednosne i ekonomske rizike koje predstavlja dalja ruska agresija na Ukrajinu“, dodala je Psaki.

„Takođe smo preneli da će destabilizujući sukob u Evropi uticati na interese Kine u celom svetu.

I svakako, Kina to treba da zna“, naglasila je ona.

Situacija oko Ukrajine bila je jedan od centara američke spoljne politike u poslednjih nekoliko meseci, sa najvišim zvaničnicima i medijima u više navrata upozoravajući na navodnu predstojeću „invaziju“ na zemlju od strane Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva je stalno poricala da ima bilo kakve planove te vrste.

Ranije tokom dana, Rusija i Kina objavile su veliku zajedničku izjavu, u kojoj su najavile svoje planove za produbljivanje saradnje u velikom broju oblasti.

Saopštenje je usledilo u vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini na poziv njegovog kolege, kineskog predsednika Si Đinpinga.

„Prijateljstvo između dve države nema granica, ne postoje ’zabranjene‘ oblasti saradnje“, navodi se u saopštenju.

Dve zemlje su proglasile zajednički stav o proširenju NATO-a – jednom od glavnih pitanja u zategnutim odnosima sa Zapadom za Moskvu.

„Stranke se protive daljem širenju NATO-a i pozivaju Severnoatlantski savez da se uzdrži od ideoloških pristupa iz vremena Hladnog rata“, navodi se u saopštenju, pozivajući blok predvođen SAD „da poštuje suverenitet, bezbednost i interese drugih zemalja“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …