Industrija toksičnih herbicida, okrivljena za izazivanje raka, traži pravni imunitet, širom SAD!

Industrija toksičnih herbicida, koja nastavlja da eksploatiše karcinogene poput glifosata i atrazina, traži pravni imunitet širom Sjedinjenih Država.

U poslednjem pokušaju da se izbore, sa pravnim izazovima vrednim, više milijardi dolara, kompanije poput Bajera i Singente obraćaju se zakonodavcima širom zemlje, kako bi se zalagali za zakon koji bi njihovim kompanijama dao pravni imunitet, od tužbi…

Drugim rečima, ove multinacionalne korporacije nastoje da nanesu štetu ljudima nekažnjeno i rade iznad zakona.

Ukoliko ovi predlozi budu usvojeni, ove korporacije neće biti odgovorne za štetu nanesenu njihovim proizvodima.

Baier-Monsanto nastoji da otruje ljude i da im oduzme pravo. na propisan proces

Tri države – Misuri, Ajdaho i Ajova – već razmatraju zakon.

Misuri je matična država Monsanta i zloglasnog hemijskog glifosata (Roundup).

Pre šest godina Bajer je kupio Monsanto.

Spajanje je omogućilo tim entitetima da nastave da proizvode proizvode na bazi glifosata, čak i nakon što je Monsantu naređeno da reši višemilionske tužbe koje su dokazale da je Roundup izazvao ne-Hodgkinov limfom.

Od tada, Monsanto je postigao sporazume o poravnanju u skoro 100.000 Roundup tužbi, isplativši otprilike 11 milijardi dolara ljudima koji su trajno oštećeni kancerogenom.

Javnost postaje sve svesnija štete koju izazivaju ove hemikalije.

2020. godine, Bajer je pristao na nagodbu, od više od 10 milijardi dolara za približno 95.000 federalnih tužilaca.

Bajeru je 20. novembra 2023. naloženo da izmiri presudu od 1,5 milijardi dolara, a 26. januara 2024. naloženo im je da izmire, još jednu presudu od 2,25 milijardi dolara u Filadelfiji.

Skoro 54.000 Roundup tužbi je, još uvek na čekanju.

Baier je, pre suđenja uspeo da pregovara o nagodbi sa advokatima tužilaca.

Ovo je držalo tužbe, dalje od vesti i očiju javnosti. Međutim, Bajer propada i izgubio je 70% vrednosti akcija.

Singenta, proizvođač atrazina i parakvata, trenutno se suočava sa tužbom 5.300 pacijenata sa Parkinsonovom bolešću, zbog izlaganja parakvatu.

Ova korporacija bi takođe imala koristi, od novih državnih zakona koji bi zaštitili proizvođače herbicida, od odgovornosti.

Industrija herbicida traži istu zaštitu koju proizvođači vakcina nemilosrdno uživaju

Industrija toksičnih herbicida traži istu vrstu pravnog imuniteta koju je industrija vakcina uživala, u poslednje tri decenije.

Godine 1986. Kongres i predsednik Ronald Regan, dodelili su industriji vakcina pravni imunitet i osnovali poseban sud za rešavanje zahteva industrije vakcina.

Korumpirani sistem štiti proizvođače vakcina, od suđenja poroti i velikih naselja, omogućavajući industriji da nastavi da proizvodi proizvode koji masovno štete ljudima.

Zauzvrat, industrija vakcina pristala je da plati malu akcizu, na svaku dozu vakcine, kako bi pomogla u finansiranju malih naselja u odabranim slučajevima koje je odobrio Specijalni upravnik Suda za vakcine.

Industrija toksičnih herbicida možda traži nešto veoma slično i tvrdiće da su njihovo postojanje i njihove hemikalije neophodne za „veće dobro“, uprkos hiljadama tvrdnji koje dokazuju da su štetne za pojedince.

Kada je senator iz Ajdaha Mark Haris (R) 24. januara predstavio Zakon o imunitetu, na pesticide (Senatski zakon 1245) rekao je da poljoprivrednici u državi, ne mogu priuštiti da izgube „poljoprivredne proizvode, od pesticida, od kojih zavise“.

Neposredno ispred senatorovog grada nalazi se Monsantov kompleks, od 800 jutara, koji uključuje njihov rudnik fosfata i fabriku za preradu.

Kada je Haris razgovarao sa senatskim odborom u februaru, doveo je lobistu Bajera da potvrdi svoju zabrinutost.

Zakon o imunitetu proizvođača pesticida u Ajovi uveden je 31. januara.

Kada je izašao pred zakonodavnu komisiju, Bajerovi lobisti su bili jedini ljudi koji su došli da podrže zakon.

Bajer upravlja proizvodnim pogonom u Ajovi i tamo zapošljava, veliki broj ljudi.

Daniel Hinkle, advokat iz Američkog udruženja za pravdu, upozorava da će Bajer, ako ovi zakoni budu uspešni, sledeće godine uvesti slične zakone, u još 10, do 15 država, dok će se jače zalagati za savezni zakon koji ih štiti, od tužbi.

Hinkle je rekao da ovi računi samo “opraštaju” “prijavljenu istoriju prevare i prevare” ovih kompanija, dok javnost izlažu većem riziku.

Borba.Info

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …