Velika Britanija: Putin jasno upozoren!

Velika Britanija upozorila je ruskog predsednika Vladimira Putina da ne koristi smrtonosni teroristički napad u Moskvi kao “izgovor” za intenziviranje rata u Ukrajini.

Rusija je pokrenula talas vazdušnih udara na Ukrajinu, dva dana nakon smrtonosnog terorističkog napada u Moskvi.

Odgovornost za napad je preuzela Islamska država, dok je Ukrajina negirala umešanost.

Tu procenu su podržale Sjedinjene Američke Države, koje su pre nekoliko nedelja upozorile, na neposredni teroristički napad u Moskvi.

Islamska država je objavila slike muškaraca za koje se navodi da su umešani u napad, zajedno sa detaljima o tome, kako su planirali i izveli zasedu u “Krokusu”.

Ipak, Putin je u petominutnom videu, u kojem je objavljeno hapšenje počinilaca, rekao da su napadači pokušali da pobegnu ka Ukrajini.

“Pronađena su i privedena sva četiri direktna izvršioca terorističkog napada, svi koji su pucali i ubijali ljude.

Oni su pokušali da se sakriju i krenuli prema Ukrajini, gde im je, prema preliminarnim podacima, pripremljen siguran prolaz, na ukrajinskoj strani za prelazak državne granice.

Privedeno je ukupno 11 osoba”, rekao je Putin, nazivajući napadače “nacistima”.

Bezbednosni izvor “Telegrafa” iz Vajthola rekao je da “Putinov očaj da sve to prikači Ukrajini nije iznenađujuć, dok pokušava da dodatno obmane ruski narod pretvarajući se da u Rusiji nema neslaganja”.

“On ne sme da koristi ovako sastavljenu vezu, kao bilo kakav izgovor za intenziviranje svog ilegalnog rata u Ukrajini”, rekao je taj izvor.

Ališa Kerns, predsednica Komiteta za spoljne poslove donjeg doma britanskog parlamenta, rekla je da “ruskim medijskim kanalima, već cirkulišu lažni video snimci ukrajinskih zvaničnika u pokušaju da okrive Ukrajinu i obezbede Putinu, neku odbranu za ratne zločine koje čini u Ukrajini ili još gore, kao izgovor za dalje zločine”.

“Nema naznaka bilo kakvih veza sa Ukrajinom, niti bilo kakvog kredibilnog razloga da se sugeriše, na njihovu umešanost”, rekla je ona.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova reklo je da strahuje da je cilj optužbi “uzrokovanje antiukrajinske histerije u ruskom društvu, stvaranje uslova za jačanje mobilizacije ruskih građana da učestvuju u zločinačkoj agresiji protiv (ukrajinske) države”.

Borba.Info

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …