Zapadni mediji sumiraju – Putine, stigla ti je osveta?

Masakr izveden u koncertnoj dvorani u Moskvi, gde su ubijene najmanje 133 osobe, a odgovornost za preuzela Islamska država (ISKP ili ISIS-K) mogao da bude osveta ove terorističke organizacije Rusiji, zbog veza sa talibanima.

Njujork tajms je u svom tekstu podsetio da je ISIS-K ranije izvela napad i na rusku ambasadu u avganistanskoj prestonici Kabulu i masovno objavljivala propagandu usmerenu protiv Kremlja.

Oni su istakli da i američke vlasti tvrde da ova podružnica Islamske države, koja je ime dobila po drevnom kalifatu Horasanu koji je svojevremeno obuhvatao područja današnjeg Avganistana, Irana, Pakistana i Turkmenistana, stoji iza napada u moskovskom “Krokus siti holu”.

Njujorški list ih opisuje kao jednog od poslednjih suparnika sa kojim se talibanska vlada suočava u Avganistanu, gde su pripadnici ISIS-K poslednjih godina izvodili česte napade, uključujući i pomenuti, na ambasadu Rusije.

Stručnjaci ocenjuju da je ISIS-K nastojao da potkopa odnose talibana sa regionalnim saveznicima i vladu u Kabulu prikaže kao nesposobnu da osigura bezbednost u zemlji.

ISIS-K je udare izvodio i van teritorije Avganistana, pa je tako u januaru ove godine u dva bombaška napada ova teroristička organizacija ubila veliki broj ljudi i ranila stotine prisutnih na odavanju pošte iranskom generalu Kasimu Sulejmaniju.

Navodi se da su poslednjih meseci odnosi talibana sa Rusijom, kao i sa Kinom sve bolji.

Nijedna od ove dve zemlje nije zvanično priznala talibansku vladu ali ranije ovog meseca Rusija je primila vojnog atašea talibana u Moskvi, dok je Kina zvanično prihvatila talibanskog ambasadora u toj zemlji.

Oba ova poteza su viđena kao mere izgradnje poverenja sa talibanskim vlastima.

Navodi se da je ISIS-K istovremeno optuživao Kremlj, zbog intervencija u Siriji i osuđivao talibane, što uspostavljaju veze sa ruskim vlastima decenijama, nakon što je Sovjetski Savez izvršio invaziju na Avganistan.

B92

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …