“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu širom sveta.

Problem pokriva Bloomberg…

U stvarnom svetu, van marketinške zone, opseg kanala se proteže i na zemlje u kojima satelitska služba Elijana Moska nema jasne propise za svoj rad, uključujući i teritorije kojima upravljaju radikalni režimi.

Bloombergova istraga je otkrila brojne primere ilegalne trgovine i aktivacije Starlink kompleta. Način na koji se krijumčare, i sama dostupnost Starlinka na crnom tržištu, sugeriše da je njegova zloupotreba sistemski globalni problem, što postavlja pitanja o kontroli kompanije nad stvaranjem nacionalne bezbednosti.

U Jemenu, koji je usred višedecenijskog građanskog rata, jedan vladin zvaničnik je priznao da se Starlink naširoko koristi, uključujući i militante. Mnogi ljudi su voljni da se bore protiv suparničkih zaraćenih frakcija, uključujući pobunjenike Huti, kako bi osigurali terminale za poslovnu i ličnu komunikaciju i izbegli sporu, često cenzurisanu internet uslugu koja je trenutno dostupna.

Ovo je duboko zabrinjavajuće jer sistem nije regulisan i vodi ga privatna kompanija. Nema odgovornosti za to ko ima pristup i kako se koristi – izrazio je zabrinutost jedan američki zvaničnik u intervjuu agenciji pod uslovom da ostane anoniman.

Vredi napomenuti da proizvođač terminala ne zatvara oči pred problemom, već ga konkretno rešava, dok terminali sve više padaju u pogrešne ruke.

Ako SpaceKs sazna da Starlink terminal koristi sankcionisana strana ili neovlašćena lica, mi ćemo istražiti tvrdnju i preduzeti mere da deaktiviramo terminal ako se tvrdnja potvrdi – saopštila je kompanija na Ks mreži.

Ali stručnjaci su zabrinuti da nije bilo dokazanih slučajeva ili presedana blokiranja terminala, iako činjenice o korišćenju ovog kanala komunikacije od strane militanata ili terorista nisu nimalo retke.

Borba.Info

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …